Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderii mondiali care au confirmat prezența la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Cine a anunțat că participarea nu este luată în considerare

Președintele american Joe Biden, Împăratul Naruhito al Japoniei și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se numără printre liderii care au confirmat că vor participa la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a care vor avea loc pe 19 septembrie.

În timp ce milioane de britanici deplâng dispariția Reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh britanic, la Londra se fac pregătiri intense pentru ceea ce prefigurează a fi unul dintre cel mai mare eveniment diplomatic al acestui secol, scrie publicația Politico.

Sute de președinți și premieri, precum și foști de șefi de stat și de Guvern, sunt așteptați să participe la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii care a decedat, joi, la vârsta de 96 de ani, după ce a condus Regatul timp de 70 de ani.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, au confirmat deja că vor lua parte la înmormântarea care va avea loc pe 19 septembrie la Catedrala Westminster Abbey din Londra, la ora locală 11, după cum a anunțat Familia Regală britanică.

Toate familiile regale din Europa, așteptate la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

La Westminster Abbey, un impunător monument istoric cu o capacitate de 2.000 de persoane, a fost oficiată nunta Reginei Elisabeta a II-a cu Prințul Philip în 1947. Totodată, este lăcașul de cult în care, din 1066, au fost încoronați aproape toți regii britanici, cu două excepții.

Împăratul Naruhito al Japoniei ar putea veni la funeralii împreună cu Împărăteasa Masako și cu premierul Fumio Kishida. De asemenea, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și omologul său francez Emmanuel Macron sunt așteptați să ia parte la înmormântare.

Spania va fi reprezentată, cel mai probabil, de Regele Felipe al VI-lea, care are legături de sânge cu Familia Regală britanică încă din secolul al XIX-lea. Membri ai altor familii regale din Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia și Suedia ar urma să fie prezenți la Londra.

”Nu ar fi surprinzător dacă toate capetele încoronate din Europa, președinți și premieri din alte state vor veni (la funeralii)”, a declarat un fost ministru britanic care s-a aflat în componența Cabinetului de la Londra cu prilejul funeraliilor fostului premier britanic Margaret Thatcher în 2013, conform Politico.

”Va fi un eveniment diplomatic de amploare. Ultima contribuție a Majestății sale pentru bunăstarea țării noastre este cea prin care oferă un motiv pentru organizarea unei reuniuni diplomatice la nivel înalt”, a adăugat el.

”Va fi o înmormântare cum nu a fost alta (....) Au mai avut loc mari funeralii de stat înainte - ale președinților americani, ale lui Nelson Mandela și ale altora. Dar, pur și simplu, Regina era cea mai faimoasă persoană din lume și, drept urmare, cred că va exista o listă de invitați, cum nu a fost vreodată”, a declarat John Kampfner, director al organizației “U.K. in the World”, citat de Politico.

Vladimir Putin nu va participa la înmormântarea Reginei. Anunțul făcut de Kremlin

Vladimir Putin nu va fi prezent la funeralii, în condițiile în care Kremlinul a precizat că nu este luată în considerare participarea președintelui rus. Potrivit Politico, în cercurile diplomatice restrânse se vorbește deja despre cine va primi invitația la funeralii deoarece este cine își dorește participe.

Din acest motiv, oficialii din ambasade sunt nerăbdători să afle dacă președintelui chinez Xi Jinping i se va oferi posibilitatea de a fi prezent la funeraliile din Marea Britanie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE