Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prognoză meteo pentru weekend. Meteorologii au anunțat cod portocaliu de ninsori în mai multe zone din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare Cod portocaliu de ninsori abundente pentru Munţii Apuseni şi nordul Carpaţilor Orientali şi două atenţionări meteo Cod galben de ninsori pentru Carpaţii Occidentali, nordul Carpaţilor Orientali şi Carpaţii Meridionali, şi, respectiv, pentru jumătatea de vest şi nordul ţării.

Update: Potrivit meteorologilor, în intervalul 26 februarie, ora 10:00 - 27 februarie, ora 15:00, va fi Cod portocaliu în Munţii Apuseni, în nordul Carpaţilor Orientali şi în zonele submontane aferente, unde va ninge abundent şi se va depune strat consistent de zăpadă.

Cod galben de ninsori abundente și viscol

Avertizările de cod galben de ninsori abundente și viscol emise de meteorologi sau fost reactualizate și vor fi valabile până mâine la ora 15:00.

”Am actualiziat în această dimineață mesajele de ieri, și anume a intrat în vigoare un cod portocaliu de la ora 10:00 până mâine după-amiază la ora 15:00 pentru Munții Apuseni, nordul Carpaților Orientali, dar și zonele montane aferente.

Pentru că aici va ninge abundent se va depune un strat considerabil de zăpadă, de altfel local și temporar vântul va avea intensificări la altitudini mari, chiar și cu rafale de peste 70 km/h și prin urmare va fi viscol, vizibilitate scăzută și zăpadă troenită.

Totodată mai este un cod galben până diseară pentru mare parte din restul zonei de munte și județele Suceava, Neamț, pentru că și aici va ninge și se va depune un strat nou de zăpadă și de asemenea, în Carpații Meridionali la 1700m vor fi intensificări ale vântului de peste 90-100 km/h și va fi viscol.”, a declarat Mihai Timu, meteorolog ANM.

Update: La ora 23:00 intră în vigoare o atenţionare Cod Galben conform căreia până duminică la ora 18:00 va ninge abundent şi se va depune zăpadă consistent în Carpaţii Occidentali, nordul Carpaţilor Orientali, precum şi la altitudini mai mari de 1700 m în Carpaţii Meridionali, unde vor fi intensificări ale vântului cu rafale de peste 90…100 km/h şi viscol.

Tot sâmbătă, la ora 23, intră în vigoare o atenţionare Cod Galben de ninsori însemnate cantitativ şi strat de zăpadă consistent valabilă pentru judeţele Hunedoara, Alba, Sibiu, Cluj, Suceava şi Neamţ. Atenţionarea expiră duminică, la ora 18:00. În aceeaşi perioadă, în Banat, Crişana, Maramureş şi restul Transilvaniei vor fi precipitaţii mixte, moderate cantitativ, în timp ce în regiunile sudice şi sud-estice, temporar va ploua, iar în după-amiaza şi seara zilei de duminică, 26 februarie, ploile vor avea caracter de aversă şi pe alocuri vor fi însoţite de descărcări electrice.

Update: Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până la ora 15:00, în zona de munte a judeţului Cluj, la altitudini de peste 1.800 de metri, se vor semnala intensificări puternice ale vântului care vor depăşi la rafală 120 km/h, precum şi viscol.

Tot până la ora 15:00, în zone şi localităţi din judeţele Mureş, Harghita, Sibiu, Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi, Covasna, Braşov, Alba, Arad şi Bihor se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 55 - 65 km/h.

Update: Meteorologii au emis, sâmbătă, un Cod portocaliu de viscol pentru zona de munte a judeţului Cluj şi atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă şi burniţă , în patru judeţe din regiunea Munteniei.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până la ora 9:00, în zona de munte a judeţului Cluj, la altitudini de peste 1.800 de metri, se vor semnala intensificări puternice ale vântului care vor depăşi la rafală 120 km/h, precum şi viscol.

De asemenea, până la ora 10:00, în judeţele Teleorman, Olt, Dolj şi Giurgiu se va semnala ceaţă, care va determina scăderea vizibilităţii sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri, asociată cu burniţă. În funcţie de condiţiile locale, fenomenele vor favoriza formarea poleiului sau a gheţuşului.

Știrea inițială: Pe toată această perioadă, aria precipitaţiilor se va extinde treptat dinspre regiunile vestice şi va cuprinde aproape toată ţara.

Va ploua, iar la altitudini de peste 1500 m vor fi lapovițe și ninsori, însă din noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 februarie) se vor transforma treptat, astfel încât vor predomina ninsorile în vest, nord și centru, precum și în zonele montane unde se va depune strat consistent de zăpadă, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

În intervalul menționat se vor acumula peste 60...80 l/mp, cu precădere în zona Carpaților Occidentali și în nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali.

Vântul va avea temporar intensificări pe creste, cu viteze mai mari pe parcursul zilei de sâmbătă, când rafalele vor depăși 70...80 km/h și va fi viscol; tot atunci vor fi intensificări local și în restul țării, în general de 50...60 km/h.

Cod galben în 13 județe, de vineri ora 20.00 până sâmbătă ora 16.00

În Crişana şi local în Banat, Maramureş şi nordul Transilvaniei, precum şi la altitudini sub 1500 m în zona Carpaţilor Occidentali, în vestul Carpaţilor Meridionali şi în nordul Carpaţilor Orientali va ploua şi se vor acumula cantităţi de apă de 25...40 l/mp, iar izolat vor depăşi 50...60 l/mp.

La altitudini mai mari de 1700 m va ninge, vântul va avea intensificări susţinute cu rafale de peste 90...100 km/h şi va fi viscol.

Codul galben vizează judeţele Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Neamţ şi Suceava.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE