Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Profesorii primesc primă didactică, din octombrie 2023. Ce valoare are și la ce poate fi folosită

Publicat de: Mirabela Vasile

Profesorii vor primi începând cu luna octombrie, potrivit ordonanței de urgență nr. 58, prima didactică.

Astfel, cadrele didactice și didactice auxiliare urmează să primească bani, într-o singură tranșă anuală, timp de 4 ani, până în anul școlar 2026-2027.

Prima de carieră didactică ”are ca scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Aceasta este ”asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Ce valoare are prima și la ce poate fi folosită:

Valoarea bonusului este de 1.500 de lei net și se va deconta din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii:

  • cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • cheltuieli pentru echipamente IT;
  • cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

În ceea ce privește personalul nedidactic, acesta va beneficia de o primă de carieră profesională acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională în valoare de 500 de lei net.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE