Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românca nominalizată la Oscarul Profesorilor. Lecțiile Mirelei Tanc, în care sunt folosite emoticoane și referințe din jocuri video

Publicat de: Euronews

O profesoară de limba română s-a aflat printre participanții primului summit european dedicat excelenţei în educaţie, desfășurat, la începutul acestei luni, la Lisabona. Dascăl la Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" din Oradea, Mirela Tanc a fost desemnată unul dintre cei mai buni 50 de profesori din lume de către Global Teacher Prize - Oscarul Profesorilor.

În ultimul deceniu, Mirela Tanc și-a construit o reputație de profesor inovator după ce a integrat tehnologia în lecțiile obișnuite, cu o creativitate fără precedent. Este descrierea pe care i-au făcut-o chiar reprezentanții Global Teacher Prize, premiu acodat anual unui profesor excepțional, cu o contribuție remarcabilă în educație.

Secvențe din opere literare recreate în jocul video Minecraft

Mirela a încorporat jocurile video îndrăgite de copii, precum Minecraft și Fortnite, într-o mare varietate de materii. Ea a arătat și modul în care știința își poate face loc în literatură, cerându-le elevilor să creeze secvențe din cărți - în întregime în Minecraft.

Mirela Tanc: Prin jocul Minecraft i-am convins pe elevii care nu voiau să citească, rugându-i sa creeze în joc anumite secvențe din carte sau ei au construit ulterior prin Fortnite sau Minecraft recapitulări sistematice. Puteam să recapitulez materia negru pe alb, dar am optat pentru varianta de a recapitula sub formă de misiuni, de praguri pe care le trec ei în astfel de jocuri. Eu nu joc aceste jocuri, dar am văzut că lor le plac foarte mult și, atunci, le-am integrat. În loc sa punem întrebarea simplă: <<Definește substantivul>> am integrat-o în jocul lor și așa pentru ei a devenit o provocare să parcurgă acea misiune, să câștige trofeele pe care le primesc.

De asemenea, am intrat în clasă după o oră simplă de latină și i-am văzut pe copii obosiți. Dăduseră un test în ziua aceea și m-am gândit ca nu au chef de citatele mele motivaționale și de maximele pe care urmează să le predau. Și am făcut lecția altfel. I-am rugat să scrie aceste maxime sub forma unor emoticoane, să le transpună prin emoticoane. Au fost foarte încântați și chiar au lucrat și în pauze și acasă, cu drag.

Potrivit site-ului Global Teacher Prize, într-un singur an, 18% dintre elevii Mirelei Tanc au obținut note de 10, iar o altă jumătate au obținut note între 9 și 10 - o performanță care i-a adus un premiu de excelență din partea Ministerului Educației.

Mirela Tanc nu s-a concentrat doar pe copii. Ea încearcă să-i ajute și pe alți profesori să integreze tehnologia în lecții. Acum patru ani, ea a început să organizeze cursuri de formare pentru dascăli.

„Din 2018 am creat un curs. Este adresat tuturor educatorilor din România și se updatează permanent. Se adresează nevoilor de formare ale acestora, pentru că înainte de a începe cursul eu le dau un chestionar prin care aflu nevoia lor de formare, iar pe acele puncte vom lucra. La fel fac și cu elevii. La începutul anului văd ceea ce le place și cum văd ei că ar dori să se desfășoare materia pe care o predau și apoi organizez materia sau cursul de formare în funcție de ce doresc să obțină. Nu transformăm lecția într-un joc continuu, dar ne câștigăm copiii de partea noastră, prin integrare, și ora devine mult mai atrăgătoare, materia mult mai ușor de însușit, iar ei vin cu drag la școală”, a spus Mirela Tanc, profesor de limba română, în direct la Euronews România.

În 2020, Mirela Tanc a primit premiul World Book of Records STAR. A participat la summituri internaţionale, dar și la Forumul de date al Națiunilor Unite din Dubai, unde a prezentat activitatea clasei sale secretarului general adjunct al ONU, Amina Mohamed.

Predarea prin intermediul jocurilor video sau combaterea bullying-ului în clasă prin inventarea unor medicamente speciale, cum ar fi praful de înălbit limbajul, pastile pentru coborârea tonului sau soluție pentru împăcări sunt doar câteva dintre ideile care au rezultate spectaculoase în procesul educativ.

Cum sunt primite aceste idei

„Prin aceste metode reușesc să ajung la sufletul copiilor și pot să fac cu ei, apoi, lecții mult mai dificile. Materia mea este materie de examen și este important să-mi câștig copiii de partea mea și apoi să facem predare serioasă, dar bineînțeles, prin intermediul jocurilor și pasiunilor acestora”, a mai spus doamna profesor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE