Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Problema migrației împiedică aderarea României la Schengen. Consiliul JAI se reunește la Bruxelles

Aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen lipsește de pe ordinea de zi a Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne de săptămâna viitoare. Suedia, țară care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene până în iunie, spune că va readuce extinderea Schengen la masa discuțiilor JAI doar după ce Austria ridică obiecțile cu privire la migrație. O delegație a Parlamentului României s-a aflat la Viena înainte de reuniunea JAI, în încercarea de a schimba poziția oficialilor austrieci.

Consiliul JAI se întrunește pe 9 martie, la Bruxelles. Este a doua reuniune după cea din decembrie, anul trecut, în care Austria s-a opus extinderii Spațiului Schengen, cu România și Bulgaria. Suedia așteaptă ca Viena să își schimbe poziția ca să poată repune subiectul pe agenda Afacerilor Interne ale Uniunii Europene.

Problema migrației împiedică aderarea României la Schengen

Austria se opune in continuare aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen invocând problemele cu migrația. De altfel, stăm chiar mai rău decat anul trecut, în decembrie. Migrația a devenit o temă centrală pe care inclusiv Comisia Europeană vrea sa o rezolve.

Luni, o delegație a Parlamentului României a fost la Viena pentru discuții cu privire la rezolvarea blocadei austriece.

După votul din Consiliul JAI de anul trecut, guvernanții din România au menționat Consiliul JAI de luna aceasta ca posibilă dată pentru reluarea discuției privind extinderea Schengen.

„Speranța, și cred că nu mă inșel, a mea este ca în 2023 România să intre în Schengen cu drepturi depline. Consiliul JAI din martie ar fi, ce puțin teroretic, un moment bun pentru a discuta această chestiune”, a declarat Klaus Iohannis.

Și comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, afirma, luna trecută, că ''ar trebui să fie doar o chestiune de timp până când România şi Bulgaria vor face parte pe deplin din Schengen''.

Potrivit Agerpres, oficialul dădea asigurări că cele două țări pot conta pe sprijinul necondiționat al Comisiei Europene. De altfel, la reuniunea de la Bruxelles a JAI ministrul român de Interne se va reîntâni cu omologii săi și va putea discuta din nou despre dorința României de a nu mai sta în anticamera Spațiului Schengen.

Primul subiect pe ordinea de zi a Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne de săptămâna viitoare este politica de migrație și azil. Pe agendă, se regăsește și funcționarea spațiului de liberă circulație, în special a politicii vizelor, dar și evoluția războiului din Ucraina.

Ylva Johansson, comisarului european pentru Afaceri Interne: „Ar trebui să fie doar o chestiune de timp până când România şi Bulgaria vor face parte pe deplin din Schengen (...) Este într-adevăr regretabil că, în ciuda muncii neîncetate depuse de Preşedinţia cehă, decizia pentru România şi Bulgaria nu a primit sprijinul unanim al tuturor statelor membre.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE