Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iohannis, avertisment pentru Austria. ”România nu este o ţară de origine a migraţiei ilegale şi nici o ţară de tranzit”

Klaus Iohannis a declarat că este nevoie de o consolidare mai eficientă a granițelor Uniunii Europene și că „nu trebuie să înălțăm ziduri”. Reacția președintelui României vine în contextul în care Austria s-a opus aderării țării noastre la Spațiul Schengen din cauza migrației și a cerut fonduri suplimentare din partea Uniunii Europene pentru construirea unui gard între Bulgaria și Turcia.

”Au existat în ultima vreme nişte discuţii mai agitate despre finanţarea UE şi ce să se facă cu aceasta la graniţele externe. Fac parte dintre cei care sunt de părere că nu trebuie să înălţăm ziduri, ci să întărim graniţele mai inteligent, adică prin supraveghere cu tehnologie înaltă, cu personal bine pregătit şi dotat, cu un flux de informaţii foarte eficient şi cu o bună cooperare cu statele vecine, dar şi cu ţările de origine ale migranţilor - cred că nu trebuie să uităm asta", a afirmat Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă comune cu prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel, conform Agerpres.

Iohannis: ”România face o figură foarte bună în apărarea şi organizarea graniţei externe”

Președintele României a precizat că ”graniţele Uniunii trebuie să fie suficient de puternice”, astfel încât să poată fi garantată securitatea internă a blocului comunitar.

”În prezent, aceasta înseamnă că pe la graniţă are voie să treacă cel care îndeplineşte condiţiile. Că nu este întotdeauna aşa am constatat însă din 2015, iar după aceea au existat în mod repetat discuţii pe această temă”, a explicat Iohannis.

De asemenea, șeful statului a subliniat că ”România face o figură foarte bună în apărarea şi organizarea graniţei externe”.

Klaus Iohannis a mai evidențiat că țara noastră nu se regăseşte pe ruta migraţiei ilegale.

"România nu este o ţară de origine a migraţiei ilegale şi, ca să o spunem drept, nici o ţară de tranzit pentru migraţia ilegală. Dar tema ne preocupă foarte mult şi luăm măsuri să îmbunătăţim permanent posturile de frontieră externe, să le întărim, să le digitalizăm şi să apărăm întreaga graniţă externă cât mai bine. Facem acest lucru şi cred că este foarte corect ca Uniunea Europeană să contribuie corespunzător la acoperirea costurilor acestei protecţii a frontierei", a concluzionat Klaus Iohannis, conform sursei citate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE