Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prințul Harry câștigă procesul în lupta împotriva tabloidelor britanice

Prințul Harry a câștigat procesul istoric împotriva tabloidelor britanice care ar fi folosit hackingul pentru a obține informații despre el și familia sa. Acesta este doar primul dintre mai multe procese împotriva presei.

„Astăzi este o zi grozavă pentru adevăr, precum și pentru responsabilitate”, a spus Harry într-o declarație citită de avocatul său în afara instanței.

„Mi s-a spus că uciderea dragonilor te va arde. Dar, în lumina victoriei de astăzi și a importanței de a face ceea ce este necesar pentru o presă liberă și cinstită, este un preț care merită plătit. Misiunea continuă."

Mesajul ducelui de Sussex a făcut referință la doi editori de tabloide care se confruntă cu procese viitoare.

Judecătorul de la Înalta Curte, Timothy Fancourt, a declarat că hackingul telefonic a fost „răspândit și obișnuit” la compania Mirror Group de-a lungul multor ani, iar angajații care au comis aceste infracțiuni „au fost o parte integrantă a sistemului” pentru a culege informații ilegal despre Harry și asociații săi. 

El a spus că directorii de la ziare erau conștienți de practică și au acoperit-o.

Fancourt a descoperit că ziarele au invadat confidențialitatea ducelui de Sussex, folosindu-se de colectarea ilegală de informații pentru a produce 15 din cele 33 de articole din ziare examinate la process.

Ce despăgubiri a primit ducele de Sussex

Fancourt i-a acordat ducelui despăgubiri de peste 165.000 de euro pentru daunele cauzate și pentru a „reflecta durerea și sentimentul de ultraj” din cauza faptului că doi directori de la Trinity Mirror știau despre activitate și nu au oprit-o. .

„În loc să facă acest lucru, au închis ochii la ceea ce se întâmplă și l-au ascuns în mod pozitiv”, a spus Fancourt. „Dacă comportamentul ilegal ar fi fost oprit, utilizarea abuzivă a informațiilor private ale ducelui s-ar fi încheiat mult mai devreme.”

Apariția sa în tribuna martorilor timp de două zile în iunie a creat un spectacol, deoarece a lansat acuzații conform cărora Mirror Group Newspapers ar fi angajat jurnalişti pentru a asculta mesajele vocale și a angajat detective privați pentru a folosi înșelăciune și mijloace ilegale pentru a afla despre el și alți membri ai familiei.

„Cred că pirateria telefonică a fost la scară industrială în cel puțin trei ziare la acea vreme”, a afirmat Harry la Înalta Curte. „Asta este dincolo de orice îndoială.”

Judecătorul a spus că Mirror Group „nu este responsabil pentru toată activitatea ilegală îndreptată împotriva ducelui”.

„Acolo unde au avut loc fapte greșite istorice, ne cerem scuze fără rezerve, ne-am asumat întreaga responsabilitate și am plătit despăgubiri corespunzătoare”,” a declarat compania într-un comunicat.

Mirror Group Newspapers a declarat că a plătit peste 100 de milioane de euro în alte procese de piraterie telefonică de-a lungul anilor, dar a negat faptele greșite în cazul lui Harry.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE