Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul summit pentru Inteligența Artificială. UE, SUA, China și alte 20 de state au semnat pentru o "dezvoltare sigură"

Uniunea Europeană, SUA, China și alte 20 de state din întreaga lume au semnat o declarație pentru "o dezvoltare sigură" a inteligenței artificiale. Evenimentul a avut loc în Marea Britanie, la Bletchley Park, cu ocazia primului summit dedicat acestei tehnologii, care are loc, timp de două zile.

Documentul notează că există o nevoie urgentă de a înțelege și gestiona potențialele riscuri ale acestei tehnologii.

Declarație comună pentru "o dezvoltare sigură" a Inteligenței Artificiale

Reprezentanții guvernelor și ai unor companii de top din întreaga lume s-au reunit pentru primul summit privind inteligența artificială. Conferința se centrează pe siguranța tehnologiei care schimbă societatea. Într-un discurs la ambasada SUA din Londra, vicepreședintele american Kamala Harris a insistat pe acest aspect.

Kamala Harris, vicepreședintele SUA: "În mod fundamental, credem că tehnologia cu impact global merită o acțiune globală. De aceea, Statele Unite vor continua să colaboreze cu aliații și partenerii noștri pentru a aplica regulile și normele internaționale existente în AI și vor lucra pentru crearea de noi reguli și norme."

Lansarea celor mai noi modele a oferit o privire asupra potențialului Inteligenței Artificiale (AI), dar a stârnit și îngrijorări cu privire la pierderi de locuri de muncă, până la atacuri cibernetice. Poate cea mai pregnantă temere este legată de controlul pe care oamenii îl au de fapt asupra inteligenței artificiale. Tocmai de aceea, patronul platformei X, fostă Twitter, cere o reglementare a companiilor din acest domeniu.

Inteligența Artificială s-a dezvoltat extrem de rapid în timp foarte scurt

Elon Musk: "Ceea ce ne propunem cu adevărat aici este să stabilim un cadru pentru o perspectivă, astfel încât să existe cel puțin un arbitru terț, un arbitru independent care poate observa ce fac companiile de AI de top și cel puțin trage un semnal de alarmă dacă, dacă apar îngrijorări."

În a doua zi a reuniunii, în Marea Britanie sunt așteptați secretarul general al ONU, Antonio Guterres, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și premierul italian, Giorgia Meloni.

Cum lumea întreagă este preocupată de evoluția Inteligenței Artificiale, vor mai fi organizate două summituri internaționale. Coreea de Sud va găzdui unul, peste șase luni, iar peste un an, gazdă va fi Franța. Bletchley Park nu a fost ales întmplător, ci pentru că este centrul unde au fost descifrate codurile mașinăriei de război naziste, în Al Doilea Război Mondial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE