Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul parc fluvial sălbatic din Europa: Este ideal pentru iubitorii de natură cu buget redus

Rafting pe ape limpezi, mâncare delicioasă și băi termale, asta vă așteaptă în cel mai nou parc național din Europa de Est.

Parcul Național Râul Vjosa este un adevărat miracol. După ani de campanie din partea brandului de îmbrăcăminte Patagonia, a IUCN și a nimeni altul decât actorul Leonardo Dicaprio, acest bazin de 6.500 de kilometri pătrați de afluenți și cursuri de apă sălbatice a primit protecția pe care o merită, devenind astfel primul parc fluvial sălbatic din Europa, potrivit Euronews Travel.

Poate că este primul parc, dar este și ultimul râu sălbatic din Europa, care găzduiește 1 110 specii de animale și plante, dintre care două specii de plante și 13 animale sunt în pericol de dispariție la nivel global. De aceea, protecția oficială este atât de importantă.

Vjosa începe în Grecia sub numele de Aoös, înainte de a trece în Albania, șerpuind prin munții Balcani și ajungând în cele din urmă la Marea Adriatică.

De-a lungul drumului, trece prin câmpuri verzi, apoi de-a lungul pantelor muntoase, creând canioane impresionante, insule de nisip și curbe.

Frumusețea și semnificația râului i-au adus porecla de "Inima albastră a Europei”.

Citiți în continuare cele mai bune locuri pentru a vă bucura de măreția acestei minuni europene.

Care este cel mai bun loc pentru a explora Parcul Național Râul Vjosa?

Am ales trei dintre cele mai pitorești orașe în care puteți experimenta acest râu măreț - Përmet, Tepelenë și Gjirokastër. Dacă veniți din capitala albaneză Tirana, aceste orașe se află la 2,5-3,5 ore de mers cu mașina.

De asemenea, acestea sunt accesibile și cu autobuzul.

Deoarece Albania este încă o destinație puțin cunoscută, veți găsi cu ușurință cazare în toate locurile recomandate de noi.

O pensiune administrată local este cea mai bună modalitate de a-i cunoaște pe albanezi și modul lor de viață. Dar există și hoteluri mai mari, dacă doriți o experiență mai rafinată.

Përmet: Plimbări călare și mâncare locală

Vjosa este un habitat natural în care puteți simți adevărata putere a unui râu sălbatic. Raftingul este cel mai bun mod de a vă apropia de puterea acestuia, iar Përmet are o mulțime de companii care vă vor organiza excursii.

Există, de asemenea, operatori de turism care organizează plimbări călare. Cu ajutorul unui prieten necuvântător, veți vizita pădurile și satele locale - acestea sunt cele mai bune locuri pentru a gusta mâncarea cu adevărat tradițională albaneză.

Dacă sunteți în căutarea unui mod mai lent de a vă deplasa în Përmet, o plimbare prin acest "oraș al florilor" va fi perfectă. Localnicilor le place să spună că "cu excepția mării, în acest oraș poți găsi orice altceva". Bucătăria albaneză abundă și aici, fiind făcută cu produse organice cultivate de fermierii locali. În timp ce vă aflați în Përmet, nu ratați podul otoman Kadiut, aflat la 14 km distanță. Apele turcoaz ale râului Langarica curg pe sub pod, ceea ce reprezintă o priveliște uimitoare. Construit în Evul Mediu, acesta a fost folosit timp de secole pentru a traversa râul, încă de pe vremea când Imperiul Otoman controla Albania.

'Kadiut' înseamnă Podul Judecătorului (Ura e Katiut). Numele provine de la o legendă conform căreia un judecător ("katiut" în turcă) a fost aruncat din vârful podului.

Tepelena: Băi termale și castele

Tepelena este așezată între lanțuri muntoase accidentate și are vedere la confluența râurilor Vjosa și Drinos. Se află la poalele unui deal, creând un peisaj magnific în jurul său.

Tepelena a fost făcută faimoasă de aristocratul Ali Pașa Tepelena, care și-a început cariera ca bandit care jefuia caravanele comerciale, dar a sfârșit ca guvernator nemilos al otomanilor, conducând o zonă vastă de pământ între Tepelena, Gjirokastra și Ioaninna.

Fostul său castel merită vizitat pentru o altă priveliște a Vjosa, unde se unește cu râul Drinos.

El a lăsat în urmă o mulțime de sate de munte fermecătoare, cascade, ruine de castele și peșteri, așa că există destule motive pentru a umple câteva zile aici. Dacă aveți chef de aventură, canionul Langarica și peșterile din jurul Petranik sunt ideale pentru scufundări și canyoning.

Sau, pentru ceva mai odihnitor, profitați la maximum de spa-urile naturale din această zonă.

În timpul perioadei comuniste, acestea erau frecventate de albanezi pentru a-și vindeca diversele probleme de sănătate. Puteți vizita ruinele unei tabere construite în timpul Imperiului Otoman. Puteți vedea spațiile de cazare în care erau cazați pacienții, camerele de relaxare și chiar căzile de baie din acea vreme.

Până în prezent, apele termale sunt cunoscute pentru puterile lor vindecătoare.

Care este cel mai bun loc pentru a vedea animale în Parcul Național Vjosa River?

Aveți de unde alege când vine vorba de locurile în care puteți vedea animale rare. Dar noi vă recomandăm Laguna Narta de pe coasta de vest a Albaniei.

Este una dintre cele mai mari și mai bogate lagune din punct de vedere ecologic din țară. Desemnată ca Rezervație naturală gestionată, aici veți vedea cu siguranță peisaje neatinse.

Printre cele mai importante animale sălbatice care locuiesc în această lagună se numără flamingo, pelicanul dalmat, șacalul auriu și delfinul comun cu cioc scurt.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE