Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul centru regional Returo, inaugurat la Bonțida. Centrul de sortare a ambalajelor face parte din Sistemul de Garanție-Returnare

A fost inaugurat primul centru regional de numărare și sortare a ambalajelor, la Bonțida, cu trei zile înainte ca România să implementeze Sistemul de garanție-returnare. Începând din 30 noiembrie, românii vor plăti o garanție de 50 de bani atunci când cumpără o băutură, bani pe care îi vor putea recupera atunci când aduc ambalajul înapoi. România se alătură, astfel, celorlalte 13 țări europene care au implementat deja Sistemul de Garanție-Returnare. 

Sortate pe culori, sticlele de plastic au început să fie reciclate în primul centru regional inaugurat luni la Bonțida. Este primul pas către implementarea Sistemului de Garanție-Returnare, în urma căruia românii vor plăti o garanție de 50 de bani atunci când cumpără o băutură și își vor recupera banii abia atunci când înapoiază sticla, ambalajul de plastic sau de aluminiu.   

Marcel Ciolacu, premierul României: ”Fac parte dintr-o generație în care am fost învățați să nu irosim resursele pe care le aveam la dispoziție. Îmi amintesc cum, în copilărie, toate mingile de fotbal ni le luăm cu banii strânși pe sticlele pe care le strângeam, zile în șir, toți copiii de la bloc.” 

Începând cu 30 noiembrie, când sistemul devine funcțional, vor apărea pe piață și noile ambalaje care fac parte din program. Ele vor fi marcate distinct, cu logo-ul Ambalaj cu Garanție. Până în iunie anul viitor, vor fi colectate și ambalajele fără simbolul programului.  

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: ”Fiecare magazin, că e mai mare sau că e mai mic, că-i în mediul urban sau în mediul rural, va fi un punct de colectare. Asta înseamnă că cetățenii pot să returneze ambalajele folosite de la băuturi acolo pentru a-și recupera garanția respectivă.”

Centrul de la Bonțida, al doilea ca mărime din Europa

Centrul de la Bonțida este al doilea ca mărime din Europa, după cel din Germania, țară care conduce topul Uniunii Europene la capitolul reciclare. Deși anual pune pe piață 7 miliarde de doze de aluminiu, sticle și PET-uri, România se află la coada clasamentului reciclării, alături de Grecia și Malta. 

După centrul de la Bonțida urmează să fie deschise, în următorul an, alte 16 centre regionale. Următoarele pe listă sunt cele din Timiș, Bacău și București.

Gemma Webb, CEO ReturRO, administratorul Sistemului Garanție-Returnare: ”Investiția depinde de mărimea centrului, dar e chiar însemnată pentru că împrumutul pe care l-am luat, de peste 85 milioane de euro, este pentru echipamente și închirierea spațiilor.”

Potrivit autorităților, înființarea centrelor de colectare va duce la crearea a peste 600 de locuri noi de muncă până la sfârșitul anului viitor și va stimula investiții similare în transport și reciclare. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE