Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primarul din Istanbul, condamnat la închisoare. Ekrem İmamoğlu, unul dintre cei mai importanți critici ai președintelui Erdogan

Primarul Istanbulului a fost încarcerat pentru „insultarea” oficialilor, într-un proces controversat, înaintea alegerilor de anul viitor, notează euronews.com.

Ekrem İmamoğlu a fost declarat vinovat de „insultarea” membrilor Consiliului Electoral Suprem al Turciei și condamnat la doi ani și șapte luni de închisoare. Instanța turcă i-a impus, de asemenea, o interdicție politică care îl împiedică să candideze la alegeri în aceeași perioadă.

Un rival al lui Erdogan

Criticii spun că este vorba despre o încercare de a elimina un opozant cheie al președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare din iunie 2023. Primarul în vârstă de 52 de ani, care aparține principalului partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), este așteptat să facă apel la decizia instanței.

İmamoğlu a fost ales în funcția de primar al orașului Istanbul în martie 2019. Victoria sa a reprezentat o lovitură istorică pentru Partidul Justiției și Dezvoltării (AK), aflat la putere, al lui Erdogan, care a controlat Istanbulul timp de 25 de ani.

Popularul primar al Istanbulului a fost acuzat de insultarea unor înalți funcționari publici după ce a descris decizia acestora de a invalida victoria sa electorală drept o „prostie”.

İmamoğlu a negat acuzațiile și a declarat că remarcile sale au fost un răspuns la comentariile denigratoare ale ministrului turc de interne, Süleyman Soylu.

Decizia instanței ar putea duce, în cele din urmă, la înlăturarea lui İmamoğlu din funcție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE