Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan amenință că va ataca Grecia cu rachete

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a amenințat că va lovi Atena, capitala Greciei, cu rachete balistice dacă va fi necesar. La scurt timp, ministerul grec de Externe a condamnat declarațiile președintelui turc.

Relațiile dintre cele două țări se înrăutățesc

Afirmațiile liderului de la Ankara vin în contextul înrăutățirii relațiilor dintre cele două țări vecine, membre ale NATO. Obiectul neînțelegerilor sunt mai multe insule grecești din Mareea Egee. Turcia contestă deschis, în ultima perioadă, suveranitatea Greciei asupra acestor teritorii. Iar Erdogan chiar a amenințat că trupele turcești ar putea ateriza „brusc, într-o noapte” în Grecia.

Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei: „Acum am început să producem propriile rachete. Aceasta îi sperie, bineînțeles, pe greci. Dacă spui «Tayfun», grecii se sperie. Ei spun: «pot lovi Atena». Bineînțeles că o putem face. Dacă nu vă păstrați calmul, dacă încercați să cumpărați lucruri din Statele Unite și din alte locuri pentru a înarma insulele, o țară ca Turcia evident că nu va culege pere, trebuie să facă ceva.”

Grecia spune că trebuie să se apere

Pe lângă revendicări teritoriale, cele două țări nu se pot înțelege și asupra drepturilor de exploatare a unor zăcăminte de gaze în estul Mării Mediterane. Săptămâna trecută, Turcia a acuzat Grecia că face exerciții militare în Marea Egee contrar acordurilor internaționale. Iar desfășurarea de militari pe insulele grecești din apropierea coastei turce ar încălca statutul nemilitar al insulelor.

Grecia, la rândul său, spune că trebuie să se apere împotriva unui eventual atac al Turciei, care menține o flotă militară considerabilă în apropiere de aceste insule. În ultima jumătate de secol, cele două țări au ajuns de trei ori în prag de război.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE