Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primăria București și famila Constanda au ajuns la un consens. Cum va plăti PMB datoria

Nicușor Dan a semnat în numele Primăriei Capitalei un acord cu familia Constanda, pentru a achita eșalonat datoria de aproximativ 125 de milioane de euro pe care municipalitatea o are către aceasta, pentru litigiul privind retrocedarea unei părți din Cartierul Francez. Primăria își asumă lichidarea datoriei în 50 de luni, prin plăți efectuate lunar.

”În numele Primăriei Capitalei, am semnat un acord cu familia Constanda pentru a rezolva problema datoriei de circa 125 de milioane de euro pe care municipalitatea o are, conform deciziei judecătorești definitive din anii trecuți.

Acordul prevede eșalonarea sumei datorate pe o perioadă de 50 de luni, cu plăți lunare până la stingerea întregii datorii. Foarte importantă este prevederea conform căreia conturile Primăriei Generale nu vor mai putea fi blocate sub nicio formă pe perioada derulării acordului”, a declarat Nicușor Dan pe Facebook.

Primarul Capitalei mai arată că este ultima etapă dintr-o serie de negocieri purtate de-a lungul unui an. Totodată, la nivelul instituției a fost creată Comisia Constanda, care a avut o serie de întâlniri cu membrii și avocații familiei, pentru a ajunge la un punct comun în ceea ce privește litigiul.

“Subliniez, de asemenea, că aceasta este ultima eșalonare de datorii dintr-un șir de eșalonări pe care am fost obligat să le fac de la preluarea mandatului, pentru a repune pe picioare PMB din punct de vedere financiar și pentru a-i reface credibilitatea pe piața financiar-bancară.

Reamintesc aici că am avut negocieri în urma cărora am reușit să eșalonăm mai multe datorii lăsate de administrația Firea și menționez aici doar patru dintre ele: datoria STB către ANAF, datoria municipalității pentru autobuzele Otokar cumpărate și neplătite, datoria pentru stațiile de autobuz, datoria pentru iluminatul de sărbători 2020-2021 (antamat și acesta în perioada Firea)”, a completat primarul Capitalei.

De ce vrea familia Constanda despăgubiri de la PMB?

Litigiul dintre familia Constanda și Primăria Capitalei a apărut la începutul anilor 2000, când Costică Constanda a solicitat să îi fie retrocedată o parte din terenul pe care se situa Cartierul Francez, asupra căruia avea drepturi.

La acel moment, primar al Capitalei era Traian Băsescu, care a refuzat retrocedarea și i-a oferit un teren similar în parcul Bordei. Constanda, ajuns în posesia terenului, nu a putut construi pe acesta, deoarece municipalitatea nu i-a oferit autorizație. El s-a adresat justiției, a cerut despăgubiri și le-a obținut în 2008.

Ulterior, Adriean Videanu, următorul primar al Capitalei, i-a propus contra despăgubirilor bănești un teren identic ca suprafață celui solicitat, tot în Cartierul Francez, teren pe care, din nou, nu a putut construi, din rațiuni legale. În acest fel, primăria a fost nevoită să îl despăgubească pe afacerist, ajungând în etapa unei executări silite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE