Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Prima vizită de stat a regelui Charles al III-lea. Discurs istoric în Parlamentul german

Publicat de: Euronews

Regele Charles al III-lea a ajuns miercuri la Berlin cu ocazia primei vizite în străinătate pe care o efectuează în calitate de suveran, considerată un "gest european important" după ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană.

30/03/2023 , 14:58

Charles al III-lea, discurs istoric în Bundestag. Este primul monarh britanic care se adresează Parlamentului german

Moment istoric în Parlamentul de la Berlin. Charles al III-lea a susținut un discurs în Bundestag, devenind primul monarh britanic care se adresează legislativului german. Suveranul a fost primit cu aplauze și a lăudat relația dintre cele două state.

Suveranul britanic a evocat memoria victimelor nazismului, dar și a celor care au murit în bombardamentele aliaților. Charles al III-lea a subliniat rolul vital pe care cele două națiuni îl joacă astăzi în promovarea democrației, dar și în susținerea Ucrainei împotriva agresiunii Rusiei.

”Am luat decizii care ar fi părut cândva de neimaginat”, a spus regele, referitor la ajutorul oferit Kievului. Discursul susținut alternativ în limba engleză și germană a fost marcat și de evocarea memoriei mamei sale, Regina Elisabeta a II-a.

„Este o mare onoare să mă aflu astăzi aici, alături de dumneavoastră. Înseamnă foarte mult atât pentru soția mea, cât și pentru mine faptul că am fost invitați în Germania în primul meu turneu peste hotare, în calitate de suveran și este o onoare deosebită să mă aflu aici, alături de dumneavoastră, unde doresc să reînnoiesc jurământul de prietenie dintre națiunile noastre.

Doamnelor și domnilor, cu greu pot să încep să exprim mândria pe care o simt față de forța parteneriatului dintre țările noastre. Germania, poporul său și cultura sa distinctă au avut un impact atât de profund asupra mea, de-a lungul atâtor ani, de-a lungul atâtor vizite anterioare. De când am venit pentru prima dată în Germania, când aveam doar 13 ani, am ajuns să mă familiarizez cu diferitele colțuri ale acestei țări remarcabile. La fel ca mulți britanici, am legături personale strânse aici. În cazul meu, relații de familie prețioase și asocieri care datează de generații”, a transmis Suveranul britanic.

Charles face o vizită de trei zile în Germania. Este primul său turneu în calitate de monarh. Regele și regina consoartă Camilla urmau să își înceapă turneul în Franța, însă vizita a fost amânată, din cauza protestelor violente generate de reforma pensiilor.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Regele britanic şi soţia lui, Camilla, care au fost întâmpinaţi de şeful biroului de protocol german şi de ambasadorul Regatului Unit, se vor deplasa la Poarta Brandenburg, unde vor fi primiţi cu onoruri militare de preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, relatează Agerpres.

Este pentru prima oară când o astfel de ceremonie va fi organizată pentru un şef de stat lângă acest monument emblematic, care a fost şi un simbol al despărţirii oraşului Berlin timp de peste trei decenii.

Celebrul bulevard Unter den Linden a fost decorat cu numeroase drapele britanice în semn de omagiu adus suveranului şi reginei consoarte, aşteptaţi să ajungă la faţa locului în jurul orei locale 15:00.

Această vizită se doreşte o ocazie solemnă pentru a celebra relaţia de prietenie dintre cele două ţări.

Frank-Walter Steinmeier, care îl va însoţi pe regele britanic de-a lungul întregii deplasări, a spus că vizita sa reprezintă "un gest european important".

Fani ai familiei regale, pe străzile din Berlin

Cuplul regal britanic este aşteptat cu nerăbdare de numeroşi curioşi, inclusiv de persoane care au stat la cozi timp de multe ore pentru a avea acces în zona în care se va desfăşura ceremonia de la Poarta Brandenburg.

"Este prima vizită a regelui în Germania. Vrem să sărbătorim acest lucru, nu contează cât timp vom aştepta", a declarat Anja Wieting, în vârstă de 50 de ani, o angajată a unui magazin de pantofi, care a venit special cu fiica sa de 18 ani din Oldenburg, un oraş din vestul Germaniei.

"O monarhie ar oferi strălucire şi speranţă Germaniei. Cred că ne-ar face bine", a adăugat Sylke Freundentahl, în vârstă de 56 de ani, o educatoare în Braunschweig, exprimând o aspiraţie neîmpărtăşită însă de marea majoritate a germanilor.

Maik Mattes, un student din Munchen în vârstă de 21 de ani, a venit la Berlin pentru vacanţa de Paşte.

"Sunt aici puţin din întâmplare, dar este o ocazie frumoasă. Să vezi în direct aşa ceva este mai bine decât la televizor", a declarat el.

Peste 1000 de echipaje de poliție au fost mobilizate

Până la 1.100 de poliţişti au fost mobilizaţi, fiind aduse şi întăriri din alte regiuni, precum şi 20 de câini special antrenaţi pentru detectarea explozibililor. Circulaţia a fost oprită pe mai multe bulevarde din centrul Berlinului.

"Cuplul regal şi-a exprimat dorinţa de a vorbi în mod direct cu berlinezii", a declarat directorul Poliţiei locale, Thomas Drechsler, pentru presa germană.

Regele britanic se va deplasa apoi la palatul prezidenţial din Bellevue pentru a participa la o recepţie dedicată provocărilor climatice. Charles al III-lea militează de foarte mulţi ani pentru protejarea mediului înconjurător.

Va urma un banchet al cărui meniu va include, în onoarea regelui, preparate vegetariene. Invitaţii vor putea să aleagă pentru felul principal între tartine cu spanac, ciuperci şi pui fript. Vinuri germane vor însoţi celelalte gustări.

Programul vizitei din Berlin va continua joi. Regele Charles al III-lea urmează să se întâlnească cu cancelarul Olaf Scholz, să viziteze alături de primarul local o piaţă, să susţină un discurs în Camera Deputaţilor şi să stea de vorbă cu refugiaţi ucraineni.

Regele Charles al III-lea a vizitat Germania de peste 40 de ori

Vizita cuplului regal în Germania se va încheia vineri cu o etapă la Hamburg, metropolă portuară şi al doilea oraş ca mărime al ţării.

Iniţial, cuplul britanic ar fi trebuit să ajungă mai întâi în Franţa, înaintea vizitei din Germania, însă călătoria lor la Paris a fost anulată din cauza protestelor sociale asociate cu reforma pensiilor.

Ultima vizită a reginei Elisabeta a II-a în Germania datează din 2015, pe vremea cancelarului Angela Merkel, şi a declanşat un entuziasm general în ţară.

Cea mai marcantă vizită a fostei suverane a avut loc în 1965, într-un Berlin care era încă despărţit printr-un zid. Acea vizită a fost percepută ca fiind momentul ce a marcat reconcilierea dintre cele două ţări după Al Doilea Război Mond

Charles al III-lea ar trebui să beneficieze la rândul său de o primire călduroasă: el cunoaşte foarte bine Germania, o ţară pe care a vizitat-o de peste 40 de ori, potrivit Ambasadei britanice din Berlin.

De altfel, germanii sunt în continuare mari fani ai familiei regale din Regatul Unit, provenită dintr-o "foarte lungă tradiţie" de suverani, iar interesul lor faţă de monarhia britanică nu pare deloc să se diminueze, a declarat Michael Hartmann, sociolog la Universitatea tehnică Damstadt.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE