Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima femeie președinte din Slovenia, fosta avocată a Melaniei Trump și susținătoare a LGBTQ+. Cine este Nataša Pirc Musar

Nataša Pirc Musar, o apărătoare liberală a drepturilor omului, a devenit prima femeie președinte din Slovenia.

Este susținătoare a drepturilor LGBTQ+, a reprezentat-o legal pe Melania Trump, este avocat și fost jurnalist. Aceasta a declarat că va încerca să reducă diviziunea profundă dintre partidele de stânga și de dreapta.

„Prima mea sarcină va fi să deschid un dialog între toți slovenii”, a declarat ea, potrivit Euronews.

Pirc Musar l-a devansat pe fostul ministru de externe conservator al Sloveniei, cu 54% la 46% din voturi. Victoria ei consolidează blocul liberal din țară, după victoria coaliției de centru-stânga în alegerile parlamentare din Slovenia din luna aprilie.

Fost jurnalist și avocat

Nataša Pirc Musar, în vârstă de 54 de ani, este prima femeie care va ocupa funcția de președinte de când Slovenia a devenit independentă, în 1991, în urma destrămării Iugoslaviei.

A studiat dreptul la Facultatea de Drept a Universității din Ljubljana în 1992 și a promovat examenul de avocat în 1997. A lucrat ca jurnalist și prezentator la principalul post de știri din Slovenia timp de șase ani, apoi, timp de cinci ani, a fost prezentator al programului central de știri 24UR la televiziunea POP TV. Nataša Pirc a urmat o formare suplimentară la CNN în Atlanta și la departamentul de presă al Universității Salfor.

A obținut un doctorat la Facultatea de Drept a Universității din Viena, cu o disertație despre un echilibru corect între dreptul la viață privată și libertatea de informare.

În 2004, a fost aleasă în funcția de comisar sloven pentru accesul la informațiile publice.

Avocata Melaniei Trump și apărătoare a drepturilor LGBTQ+

Avocat proeminent, Pirc Musar a reprezentat-o pe fosta primă doamnă a Statelor Unite ale Americii, Melania Trump, în cazuri de drepturi de autor și în alte cazuri în Slovenia.

Ea este, de asemenea, apărătoare a drepturilor omului și susținătoare a comunității LGBTQ+. Crede în toleranță și acceptare și vrea să se bazeze pe aceste valori în timpul mandatului său, potrivit AP.

Toată viața mea am susținut aceleași valori: democrație, drepturile omului, toleranță. Este timpul să nu ne mai ocupăm de trecut. Multe lucruri trebuie făcute în viitor.

-Nataša Pirc Musar

Anunțarea candidaturii

A fost prima care și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al Sloveniei, pe 23 iunie 2022, și a fost susținută de foștii președinți ai Sloveniei Milan Kučan și Danilo Türk.

Pirc Musar nu a fost membră a unui partid politic și nu intenționează să devină. Cu toate acestea, a fost susținută de Partidul Piraților și Partidul Tineretului.

Candidatura ei a stârnit numeroase speculații în presă cu privire la relația sa cu Marta Kos, vicepreședinta partidului de guvernământ Mișcarea pentru Libertate, care și-a anunțat și ea candidatura pentru funcția de președinte al țării puțin mai târziu.

În septembrie 2022, Kos și-a retras candidatura, ceea ce a dus la o creștere a sprijinului pentru Pirc Musar, care era deja în frunte.

Deși președinția este în mare parte ceremonială în Slovenia, șeful statului este încă văzut ca o persoană cu autoritate. Președinții nominalizează prim-miniștrii și membrii Curții Constituționale, care sunt apoi aleși în parlament, și numește membrii comisiei anticorupție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE