Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Alegeri în Slovenia. Natașa Pirc Musar va deveni prima femeie președinte

De Sabina Coman  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Slovenia se pregătește de ultimul scrutin al alegerilor prezidențiale care vor avea loc duminică. Potrivit sondajelor, candidatul liberal Natasa Pirc Musar va câștiga un tur al alegerilor prezidențiale devenind probabil prima femeie șef de stat al Sloveniei. 

Avocata pentru drepturile omului în vârstă de 54 de ani are un avantaj important în al doilea tur împotriva adversarului ei de centru-dreapta, fostul ministru de externe Anze Logar. Niciunul dintre cei șapte candidați nu a reușit să adune mai mult de 50% din voturi în primul tur și să obțină astfel victoria, iar mâine va avea loc cel de-al doilea scrutin al alegerilor, potrivit Euronews.

Final de mandat pentru Borut Pahor

Câștigătorul alegerilor îi va succeda președintelui Borut Pahor, un reprezentant al partidului de centru care și-a propus să reducă diviziunea politică stânga-dreapta a Sloveniei, în timpul clor zece ai de mandat. 

Borut Pahor nu mai poate candida la un al treilea mandat, deoarece regulile limitează președinții la două mandate de cinci ani.

În Slovenia, atribuțiile șefului statului sunt similare cu cele ale altor state democratice, deși în mare parte are un rol ceremonial.

Una dintre atribuțiile principale ale președintelui este aceea de a numi primul ministru și membrii curții costituționale, care sunt apoi aleși în parlament. În plus, numește și membrii comisiei anticorupție.

Natașa Pirc Musar, avocata Melaniei Trump

În calitate de avocat cu experiență, Pirc Musar a reprezentat-o ​​pe fosta primă doamnă a SUA, Melania Trump, în procesul său pentru drepturile de autor și alte spețe prezentate în cadrul tribunalului din Slovenia.

De-a lungul timpului, Pirc Musar a fost în atenția publicului și din cauza afacerilor al soțului, fiind criticată de opinia publică.

Dacă va câștiga alegerile, Musar va deveni prima femeie președinte de când Slovenia și-a obținut independența pe fondul destrămării Iugoslaviei în 1991.

Urnele vor fi deschise duminică de la ora locală 07:00 AM și se vor închide 12 ore mai târziu.

Distribuie

Taguri