Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri prezidențiale în Slovenia. Sondajele arată că va fi un tur doi de scrutin

Alegătorii din Slovenia votează duminică pentru un nou președinte. Sondajele anterioare arătau că sunt trei candidați principali în fruntea cursei, dar fără un câștigător clar în perspectivă.

În Slovenia, funcția prezidențială este una în mare parte ceremonială, totuși, votul de duminică este încă văzut ca un test pentru guvernul liberal, pe fondul unei crize în creștere alimentată de războiul din Ucraina.

Ziga Jelenec, pădurar din Ljubljana: Mă aștept ca rezultatele să arate cât de mult este divizată societatea noastră și cum se amestecă părțile spectrului (politic) și cum se schimbă echilibrul de putere. Până acum exista, mai mult sau mai puțin, o singură opțiune, aici, ca în întreaga Europă. Acum poate vom vedea mai multă diversitate în Slovenia, așa cum am văzut în alte locuri.

În sondajele preelectorale, pe primul loc era un politician populist din opoziție. Totuși, niciunul dintre candidați nu pare pe cale să câștige mai mult de jumătate din numărul voturilor. Acest lucru înseamnă că, probabil, peste trei săptămâni va avea loc un tur doi de scrutin cu cei mai bine plasați doi candidați.

Irena, pensionară din Ljubljana: Cred că va fi cu siguranță o rundă de tur doi. Fiindcă sunt prea mulți candidați în acest moment. Am candidatul meu preferat, dar asta e.

Cei 1,7 milioane de alegători din Slovenia trebuie să desemneze un succesor al actualului șef al statului. Acesta a avut deja două mandate a câte cinci ani și nu mai putea candida pentru un altul. Acesta a încercat să reducă decalajul dintre stânga și dreapta politică, o sursă continuă de neînțelegeri în țara cu două milioane de locuitori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE