Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Previziunile pentru infrastructură în 2023. Directorul CNAIR: Vor fi recepționați peste 100 de km de drum de mare viteză

România încă se află pe ultimele locuri din Europa când vine vorba despre calitatea infrastructurii rutiere. Deși zilnc avem lucrări anunțate de autorități pe hârtie, în realitate lucrurile se mișcă foarte greu. Și în acest an previziunile sunt optimiste. 

Când vorbim de autostrăzi și drumuri expres veritabile, România are în prezent 995 de kilometri în exploatare, peste 580 de km care au contracte de lucrări active și 335 de km aflați în procedură de licitație.

Țara noastră ar putea trece în acest an însă de borna de 1.000 de kilometri de autostradă, potrivit unui comunicat al Asociației Pro Infrastructura. Borna ar putea fi atinsă cu mini-lotul A3 Nușfalău-Suplacu de Barcău si lotul 2 al A0 Sud. Șanse mari de inaugurare în acest an avem și pe lotul 2 din A0 Nord, unde UMB accelerează deși are termen de finalizare luna iunie a anului 2024. Un alt proiect major care ar putea fi dat în trafic este  podul suspendat de la Brăila.

Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a declarat la Euronews România că anul acesta ar trebui să fie recepționați peste 100 de km de infrastrucută de mare viteză.

„În ultimul an și jumătate s-au făcut pași importanți în ceea ce privește infrastructura de mare viteză din Moldova și lucrurile acestea se pot vedea cu ușurință. Ținând cont că în urmă cu un an și jumătate nu vorbeam de o autostradă în Moldova, pot să vă spun că în momentul de față avem nouă contracte semnate pe A7, iar patru dintre ele sunt în contestații.

Anul 2023 vine cu mai multă infrastructură din punct de vedere al recepției pentru că contractele au ajuns spre maturitate. Putem să vorbim sper anul acesta de peste 100 de km de infrastructură de mare viteză care va fi recepționată. Aici vorbim despre infrastructură care se află în Transilvania, cel puțin două loturi care țin de A0, vorbim de secțiunea 3 a drumului expres Craiova – Pitești, vorbim de un lot care are termen de finalizare în 2024, dar constructorul a reușit să se mobilizeze bine, A0 Nord, lotul 2.

Potrivit contractelor pe care le avem semnate în momentul de față, anul 2028 va fi cel în care vom putea să circulăm de la un cap la altul al autostrăzii Sibiu – Pitești”, a spus Cristian Pistol.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE