Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, codașa Europei la numărul de kilometri de autostradă construiți

România se situează pe ultimul loc într-un top al țărilor din Europa după numărul de kilometri de autostradă construiți, cu o rețea de 931 de kilometri, arată un raport realizat de Banca Mondială.

Unui român îi revin 4 centrimetri jumătate de autostradă, cât talpa unui bebeluș la naștere. În Occident se ajunge la 35 de centrimetri.

Acum în România sunt 931 de kilometri de autostradă. Din nefericire stăm mai rău nu numai față de țările din vestul Europei, dar și față de vecinii noștri. Bulgarii au aproape același număr de kilometri autostradă ca România, însă în condițiile în care suprafața țării vecine este de două ori mai mică. Ungaria, care are o suprafață de trei ori mai mică decât România, are o rețea de autostrăzi ce însumează peste 1.500 de kilometri.

PNRR-ul pare șansa României. Ministrul Grindeanu este convins că până în 2026 vor fi construiți toți cei 438 de kilometri asumați. Inclusiv, celebra autostradă Moldova, pentru care, ca formă de protest, un om de afaceri a construit un metru.

Pe de altă parte cei de la Asociația Pro Infrastructura spun că numai jumătate vor fi realizați, astfel că două dintre cele patru autostrăzi au șanse mari de ratare. Cât vom avea în continuare pe hartă și pe câți kilometri vom circula efectiv, rămâne de văzut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE