Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețurile gazelor din Europa ating cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni

Prețurile gazelor din Europa au atins un nivel scăzut de trei luni, pe măsură ce solicitările din industrie și gospodării au scăzut.

Prețurile de la Dutch Title Transfer Facility (TTF), principalul centru de tranzacționare din Europa, s-au situat luni dimineață în jurul valorii de 150 de euro pe megawat-oră, coborând uneori sub acest nivel, după ce s-au stabilit vineri la 156 de euro.

Ultima dată când prețurile au scăzut sub pragul de 150 EUR a fost la începutul lunii iulie.

Aceasta vine în momentul în care Comisia Europeană a anunțat că instalațiile de stocare a gazelor din UE, care sunt esențiale pentru cererea suplimentară în timpul iernii, au o capacitate de peste 90%.

Vestea relativ bună oferă blocului un răgaz atât de necesar în lupta sa de a controla criza energetică.

Cele mai recente prețuri reprezintă suma 349 de euro atinsă la sfârșitul lunii august, o lună care a tras un semnal de alarmă.

Cu toate acestea, prețurile rămân excepțional de ridicate: în urmă cu un an, TTF-ul arăta gazul la suma de 38 de euro pe megawat-oră. Prețurile scumpe ale gazelor au un efect de propagare asupra întregului sector energetic al Europei.

Fiind cel mai scump combustibil necesar pentru a satisface toate cererile de energie, gazul determină prețul final al energiei electrice. Pe măsură ce prețurile gazelor cresc, la fel cresc și facturile de electricitate pentru gospodării și companii.

Tendința de scădere a prețurilor la gaze este setată să ghideze dezbaterea în curs și ar putea servi drept argument pentru statele membre, precum Germania și Țările de Jos, care au pledat pentru metode mai prudente, mai degrabă decât pentru o intervenție forțată pe piață.

„Scăderea prețurilor la gaz se datorează faptului că depozitele sunt acum aproape pline și temperaturilor blânde până acum”, a declarat Simone Tagliapietra, reprezentant al Bruegel, pentru Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE