Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețurile cresc fără oprire în Bulgaria. Inflația a înregistrat o creștere de 14,3% în decembrie 2022

Bulgarii sunt copleșiți și ei de prețurile care par să nu se mai oprească din creștere. Potrivit Eurostat, Bulgaria a înregistrat în decembrie 2022 cea mai mare inflație din rândul țărilor din Europa de Est - de 14,3%. Oamenii se plâng că nu mai fac față și că în curând vor trebui să renunțe la produse de bază. Iar diferența între capitală și alte orașe este și mai mare.

„Vrem să vedem câți bani vom cheltui pe aceleași produse în Sofia, unde salariul mediu este de 1.900 de leva. Și cât de mult ne vor costa aceleași produse la Plovdiv, unde salariul mediu este de 1.200 de leva”, a spus Yuliyan Stoyanov, jurnalist Euronews Bulgaria.

Cât costă un coș minim de consum în Bulgaria

La Sofia cumpărăturile au fost făcute la un magazin de cartier. Iar la Plovdiv - într-un mare lanț de supermarketuri. Pâine, șase ouă, 200 de grame de carne de pui, brânză, iaurt, ulei și 200 de grame de mandarine.

Și totalul: la Plovdiv 27,16 leva, iar la Sofia - 31,60. Aceleași produse însă o diferență de preț de aproape 5 leva.

Inflația se simte atât în buzunarele celor din Sofia, cât și al celor din Plovdiv. Silvi câștigă sub salariul mediu de 1.900 de leva din Sofia. În vreme ce prețurile cresc, veniturile ei stau pe loc.

Sylvi Zhivkova: „Cu siguranță, carnea s-a scumpit foarte mult. În special mezelurile, s-au scumpit foarte mult.”

Și Lyubo trăiește cu mai puțin de 1.200 de leva cât este media pentru Plovdiv. El spune că nu dă mai puțin de 50 de leva pentru o sacoșă cu produse de bază.

Lyubo Lilov: „De la legume, mai ales la produsele lactate. Toate prețurile au explodat.”

Din cauza creșterii continue a prețurilor în întreaga Bulgarie, singura alegere a oamenilor este să renunțe la multe.

Sylvie Jivkova: „Renunțăm mai ales la unele produse lactate, cum ar fi mascarpone și alte tipuri de brânzeturi.”

Lyubo Lilov: „Produsele de bază pe care le cumpărăm, poate nu zilnic, dar la câteva zile sunt produsele care se scumpesc.”

Danny Lulkina: „Încă nu renunțăm la mâncare, dar poate va veni o vreme când va trebui.”

Prețurile produselor vor crește cel puțin până în toamnă

Economiștii spun că inflația din Bulgaria este influențată de evenimentele din afara granițelor ei. Prognoza pentru acest an nu este foarte bună. Prețurile vor crește cel puțin până în toamnă, iar pentru o îmbunătățire a situației este foarte important ce politici va implementa următorul guvern.

Georgi Naydenov, Economist: „Acolo unde nu există stabilitate politică, care nu există în Bulgaria în acest moment, putem observa una economică, deși economia bulgară, în ciuda crizei, în ciuda pandemiei și în ciuda războiului, se comportă destul de stabil.”

Conform ultimelor date ale Institutului Național de Statistică de la Sofia, salariul mediu în ultimul an a crescut cu 10%. În Sofia creșterea este de 12% pentru 2022. Iar pentru 2023, oamenii își doresc.

Danny Lulkina:Să mai scadă prețurile, dar nu știu dacă se va întâmpla asta.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE