Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE evită „la limită” recesiunea după ce a fost depășit vârful inflației. Previziunile Comisiei Europene pe fondul scăderii prețului gazelor

Economia Uniunii Europene urmează să evite „la limită” recesiunea în 2023, în condițiile în care inflația și prețul gazului continuă să scadă, ceea ce anticipează o performanță economică peste așteptări, arată cea mai recentă previziune a Comisiei Europene, citată de Euronews.com.

Datele făcute publice luni sunt considerate o veste bună într-un context incert ce ar putea influențat de următorii pași pe care-i va face Rusia în războiul din Ucraina, la aproape un an de la declanșarea invaziei.

Oficialii de la Bruxelles estimează că economia Uniunii Europene a înregistra o creștere de 0,8% în 2023, față de 0,3% în precedenta previziune. De asemenea, zona euro ar urma să aibă o creștere economică de 0,9%, față de 0,3% cât se estima în toamnă.

"În timp ce incertitudinea rămâne ridicată în privința previziunilor, riscurile la adresa creșterii sunt în general echilibrate", se arată în raport.

Dintre cele 27 de state membre UE, Suedia este singura țară cu o evoluție economică negativă (-0,8%), iar restul vor înregistra o creștere limitată. Germania și Italia, două țări care depind de importul de combustibili folosi din Rusia și care riscau să intre în recesiune, au creșteri economice prognozate de 0,2% și respectiv 0,8%.

Un stat intră în recesiune tehnică dacă înregistrează două trimestre de contracție economică, o situație cu care s-ar putea confrunta unele țări chiar dacă termină anul 2023 cu o evoluție pozitivă.

Economia Franței va crește cu 0,6%, iar cea a Spaniei ar urma să aibă un avans de 1,4% în acest an.

Inflația în zona euro, sub pragul de 6%

Cât despre evoluția inflației, Comisia Europeană estimează că vârful a fost depășit, iar prețurile vor continua tendința de scădere care a început la sfârșitul anului 2022.

Inflația în zona euro este prognozată să ajungă la 5,6% în 2023 și la 2,5% în 2024, ajungând mai aproape de ținta anuală de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană.

Cu toate acestea, Comisia Europeană avertizează că „nu a fost depășit încă” vârful inflației de bază (core inflation), calculată fără să se țină cont de prețul energiei și a alimentelor.

Previziunile de iarnă ale Comisiei Europene se bazează pe o serie de proiecții care, în ultimele săptămâni, au îmbunătățit perspectivele blocului comunitar, inclusiv cele ale Fondului Monetar Internațional, J.P. Morgan și Goldman Sachs, care au îndepărtat amenințarea recesiunii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE