Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul lemnelor de foc ar putea fi plafonat. Exporturile ar putea fi interzise

Coaliţia de guvernare a decis, joi, ca preţul lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire să fie plafonat la 500 de lei metrul ster, pentru o perioadă de 6 luni, au declarat surse guvernamentale.

A fost discutată și propunerea lansată de UDMR, potrivit acesteia persoanele care se încălzesc cu lemne ar fi urmat să primească subvenții, așa cum beneficiează și cei care se încălzesc cu gaze, în valoare de 150 de lei pentru metru cub de lemne. S-a renunțat la idee deoarece propunerea ar fi putut duce la creșterea speculativă a prețurilor. Astfel, s-a ajuns la plafonarea prețului lemnului la lemne de foc și interzicerea exportului.

„Am decis plafonarea preţului lemnului pentru încălzire la 500 de lei metrul ster. Măsura se referă la Romsilva”, au explicat sursele citate.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat, joi, că a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea preţului lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni.

„În urma deciziei coaliţiei de guvernare de joi, 15 septembrie 2022, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea preţului lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni. După elaborare, proiectul va fi supus aprobării Guvernului”, se precizează într-un comunicat transmis Agerpres.

Exporturile de lemn, limitate temporar

În paralel cu plafonarea preţului de vânzare a lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât şi în afara UE.

"În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum şi a perspectivelor pe termen scurt şi mediu, constatăm o serie de creşteri artificiale ale preţurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate. Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să devină victimele unor creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii. În prezent, specialiştii noştri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp", a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE