Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele polonez, pentru prima dată în localitatea lovită de rachetă. Andrzej Duda: „Nimeni nu a vrut să rănească pe nimeni în Polonia”

Președintele polonez, Andrzej Duda a mers în localitatea în care au murit cei doi oameni. El a ținut să sublinieze că a fost vorba de un accident și că nimeni nu și-a propus să facă rău țării sale.

Și o echipă de experți ucraineni participă la investigația privind racheta care a căzut în Polonia. Prezența acestora la locul incidentului a fost anunțată de ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba.

Nu a fost vina nimănui

Președintele polonez a mers la Przewodow pentru prima dată de la incidentul cu racheta de origine rusească, care a omorât doi bărbați. El a stat de vorbă cu anchetatorii de acolo și a transmis că ucrainenii pot vedea dovezile de la fața locului însă investigațiile trebuie făcute în acord cu legislația internațională.

În plus, a subliniat că îl înțelege pe liderul de la Kiev, care trece prin momente grele, împreună cu țara sa, dar că ce s-a întâmplat marți nu a fost vina nimănui.

A fost „cu siguranță un accident”

Andrzej Duda, președintele Poloniei: „Repet încă o dată, în opinia noastră și în opinia experților noștri, (n. red. explozia a fost) cu siguranță un accident, absolut neintenționat. Nu s-a pus problema că această rachetă era îndreptată spre Polonia. Nu s-a pus problema că ar putea fi vorba de un atac asupra Poloniei. Există un război dincolo de granița noastră, Rusia a tras câteva sute de rachete împotriva Ucrainei, Ucraina s-a apărat și în cursul acestor acțiuni, din păcate, s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Nimeni nu a vrut să rănească pe nimeni în Polonia. Nimeni nu a vrut să facă rău nimănui în Polonia, nicidecum să omoare pe cineva.”

Zelenski: „Poziția ucraineană este foarte transparentă”

De partea sa, Zelenski a susținut că Rusia este responsabilă încă din seara incindetului și a insistat ca o delegație a țării sale să participe la investigații.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Poziția ucraineană este foarte transparentă: ne străduim să stabilim toate detaliile, fiecare fapt. De aceea este nevoie ca specialiștii noștri să se alăture anchetei internaționale și să avem acces la toate datele de la locul exploziei disponibile partenerilor noștri.”

Rusia a negat tot timpul că a tras racheta care a căzut în satul polonez aflat la 6 kilometri de granița cu Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE