Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden îl contrazice public pe Volodimir Zelenski în privința rachetei căzute în Polonia

Președintele american, Joe Biden, l-a contrazis public pe omologul său de la Kiev, Volodimir Zelenski, care declarase că racheta căzută în Polonia, marți, nu aparține Ucrainei, ci Rusiei.

„Dovezile nu arată asta”, le-a spus președintele Statelor Unite reporterilor de la Casa Albă care îl întrebaseră cum comentează afirmațiile lui Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reafirmat miercuri că racheta care a ucis două persoane într-un sat polonez în apropiere de frontiera cu Ucraina provenea din Rusia. „Nu am nicio îndoială că racheta nu ne aparţinea. Cred că era o rachetă a Rusiei, conform raportului militarilor”, a declarat şeful statului ucrainean, în timp ce responsabili ai NATO au estimat că este vorba probabil despre o rachetă din sistemul ucrainean de apărare aeriană.

El a mai afirmat că nu a primit din partea occidentalilor nicio probă privind ipoteza unui proiectil ucrainean tras pentru a doborî rachete de croazieră ruseşti, lansate asupra teritoriului ucrainean în cadrul unui atac masiv. „Avem dreptul de a primi probe de la partenerii noştri în spatele uşilor închise? Nu am primit nimic”, a mai spus Zelenski.

Kievul a cerut să participe la ancheta desfășurată de aliați, la fața locului. Președintele Poloniei, Andrzej Duda a transmis însă că este nevoie de acordul aliaților pentru acest lucru.

„Nu există absolut niciun indiciu că ar fi fost un atac direct asupra Poloniei. Așadar, faptul că teritoriul polonez a fost lovit de o rachetă nu a fost rezultatul unei activități intenționate a cuiva. Polonia nu a fost o țintă pentru rachetă. Deci, Polonia nu a fost atacată”, a declarat Duda.

El a subliniat că incidentul a fost cauzat, cel mai probabil, de sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei care încerca să-și apere teritoriul, în mod legitim, într-o zi în care Rusia a lansat un atac masiv cu rachete.

Rușii dau vina pe ucraineni în ce privește proveniența rachetei care a lovit marți Polonia și implicit spațiul nord-atlantic. Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în baza fotografiilor publicate de Polonia, racheta a fost lansată de armata ucraineană. Moscova l-a convocat la ministerul afacerilor externe și pe ambasadorul Poloniei în Rusia, acuzând reacția ”isterică” a Varșoviei.

Aliații NATO nu au activat articolul 4 din Tratatul de la Washington. Articolul prevede că statele membre vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre părți va considera că îi este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea. Polonia nu a cerut însă activarea acestei prevederi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE