Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Joe Biden a împlinit 81 de ani. Este cel mai bătrân președinte din istoria SUA

Președintele Joe Biden și-a petrecut aniversarea celor 81 de ani, în plină sărbătorire a Zilei Recunoștinței care a debutat cu așa-numita grațiere a doi curcani. Obiceiul marchează începutul sărbătorilor de Crăciun și are o tradiție îndelungată la Casa Albă. Biden care se pregătește să candideze pentru un al doilea mandat în fruntea Statelor Unite a supus la vot grațierea celor doi curcani albi. Și anume faptul că ei nu se vor regăsi pe masa festivă de Ziua Recunoștinței. 

Cei doi curcani albi Liberty și Bell au fost aduși de la o fermă din Massachusets,  cântăresc 18 kilograme fiecare și au fost cazați la un hotel de lux , înainte de ceremonia de la casa Albă. Președintele Biden care a împlinit 81 de ani a legat momentul grațierii curcanilor de aniversarea sa, glumind, chiar pe tema vârstei sale.  

Joe Biden, președintele SUA: ”Vreau ca toți cei de aici să știe că suntem încântați să avem oaspeți de seamă cu noi, astăzi, pe Liberty și pe Bell. Este ziua lor. Mulțumită președintelui Federației Naționale a Curcanilor, Steve Lichen și a întregii sale familii. I-am cunoscut întreaga familie. Și, apropo, este ziua mea de naștere, astăzi. Pot să-mi cânte la mulți ani. Vreau sa știți că este dificil să împlinești 60 de ani.”

Tradiţia graţierii curcanilor, care de regulă sunt mâncaţi de Ziua Recunoştinţei, este pusă pe seama preşedintelui Abraham Lincoln. Legenda spune că fiul acestuia, care se ataşase de una dintre păsări, i-a cerut tatălui său să o "graţieze". Graţierile au fost reluate, însă, de George Bush, în 1989 şi au rămas un obicei anual de atunci. 

Joe Biden, cel mai bătrân președinte din istoria Americii 

Oricât ar glumi sau ar garanta cu asta înţelepciunea, preşedintele american Joe Biden, care împlineşte luni 81 de ani, ştie bine că vârsta este principalul său handicap cu un an înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Cu ocazia unui discurs recent în faţa lucrătorilor din industria auto, preşedintele american a luat în derâdere îngrijorările privind vigoarea sa fizică şi acuitatea sa mintală. Cineva a căzut cu zgomot în timpul alocuţiunii, iar Biden a întrebat mai întâi dacă totul e în regulă, apoi a spus: "Vreau ca presa să ştie că nu sunt eu" - o referire la căderile sale minore în public, ale căror imagini au circulat în întreaga lume.

Democratul este deja preşedintele cel mai bătrân din istoria Americii, iar dacă va obţine al doilea mandat, aşa cum doreşte, va avea 86 de ani la plecarea de la Casa Albă.

Conform ultimului raport medical, din februarie, Biden este sănătos, dar un vot pentru el înseamnă un pariu că va rămâne sănătos, fără să decadă fizic, la o vârstă deja înaintată. Sondajele de opinie arată că americanii nu sunt încântaţi de un astfel de pariu.

Un sondaj recent efectuat de institutul Siena în şase state-cheie, publicat de New York Times, arată că 71% din alegători îl consideră pe Biden prea bătrân pentru a fi preşedinte. Doar 39% cred acelaşi lucru despre fostul preşedinte, republicanul Donald Trump, care nu e mult mai tânăr - are 77 de ani. Totuşi, îndoielile privind facultăţile mintale ale acestuia au crescut în ultima vreme.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE