Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Germaniei vine astăzi în România. Ce va discuta cu Klaus Iohannis

Publicat de: Bianca Chirilă

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a venit astăzi în România, unde a discutat cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.

România şi Germania sunt strâns legate din punct de vedere politic, economic şi al societăţii civile, a declarat, miercuri, preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care a subliniat că ţara sa va fi alături de Ucraina în perioada grea cu care acest stat se confruntă.

"În aceşti 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie între România şi Germania s-au întâmplat foarte multe. Cred că statele noastre au folosit acest timp pentru a apropia şi mai mult ţările noastre. Suntem legaţi foarte strâns, astăzi, din punct de vedere politic, economic, din punct de vedere al societăţii civile. În egală măsură, subliniez acest lucru pentru că poate niciodată nu a fost atât de limpede ca în aceste vremuri cât de importantă este unitatea în Europa, cât de importantă este unitatea şi în cadrul Alianţei transatlantice într-o asemenea vreme în care războiul cumplit de agresiune al Rusiei are loc împotriva Ucrainei: distrugere, mii de morţi, răniţi, milioane de refugiaţi şi multă suferinţă", a afirmat Frank-Walter Steinmeier, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

El a precizat că Germania va rămâne alături de Ucraina în perioada grea prin care trece această ţară.

"Şi pentru mine, pentru amândoi este extrem de important ca această legătură strânsă să nu fie doar subliniată, ci şi să o menţinem în viitoarele săptămâni şi luni în care acest război va continua. Şi împreună (...) suntem convinşi că noi, nu doar Germania şi România, ci întreaga Uniunea Europeană şi întregul NATO ne vom situa de partea Ucrainei, vom fi lângă Ucraina o vom sprijini cu tot ce este necesar în această situaţie de urgenţă. Cred că ajutorul nostru, sprijinul nostru va mai fi necesar multă vreme (...). Vom rămâne alături de Ucraina în această cea mai grea perioadă cu care se confruntă, nu îi vom lăsa singuri", a adăugat oficialul german. 

Kievul a refuzat vizita președintelui Germaniei, în luna aprilie

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a fost nevoit să își anuleze vizita la Kiev după ce autoritățile ucrainene au anunțat în 12 aprilie că acesta nu este bine-venit din cauza presupuselor legături apropiate ale acestuia cu Kremlinul.

Mai mulţi politicieni din coaliţia guvernamentală de la Berlin şi-au exprimat iritarea faţă de refuzul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a accepta vizita omologului său german, Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier intenţiona să se deplaseze la Kiev, pe 12 aprilie, împreună cu preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, însă partea ucraineană a indicat că l-ar prefera ca oaspete pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

Incidentul a avut loc în contextul tensiunilor dintre Berlin şi Kiev în privinţa ajutorului pentru Ucraina în războiul cu Rusia. Încă din primele săptămâni ale invaziei ruse, ucrainenii au criticat Germania pentru atitudinea prea îngăduitoare faţă de Moscova, pentru ezitarea în privinţa livrărilor de armament şi pentru reticenţa de a accepta un embargou asupra exporturilor de combustibili fosili din Rusia.

Refuzul lui Zelenski de a-l invita pe Steinmeier "este mai mult decât supărător", a apreciat Nils Schmid, expert în politică externă al Partidului Social Democrat (SPD), formaţiunea cancelarului Scholz.

"Suntem ţări aliate şi ar fi fost un semn bun dacă Steinmeier ar fi mers la Kiev împreună cu alţi şefi de stat", a declarat el postului de radio Deutschalndfunk, apreciind că decizia părţii ucrainene este "complet de neînţeles" pentru mulţi germani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE