Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Finlanda va decide la 12 mai să își depună candidatura la NATO

Finlanda hotărăște pe 12 mai să îşi depună candidatura la NATO, potrivit unor surse guvernamentale anonime citate de cotidianul Iltalehti, transmite luni Reuters, notează Agerpres.

Decizia va fi luată în două etape în acea zi. Inițial, preşedintele Sauli Niinisto urmează să anunţe acordul său pentru ca Finlanda să se alăture Alianţei, după care grupurile parlamentare vor aproba depunerea candidaturii, a transmis publicaţia duminică seară.

Invazia Rusiei în Ucraina a adus Finlanda şi Suedia în pragul depunerii candidaturilor la NATO şi, astfel, al abandonării neutralităţii declarate, mai arată sursa citată.

Potrivit Constituţiei finlandeze, preşedintele conduce politica externă şi de securitate în cooperare cu guvernul.

Decizia va fi confirmată într-o reuniune a preşedintelui cu miniştrii-cheie din guvern după anunţurile iniţiale ale preşedinţiei şi parlamentului, a mai scris cotidianul Iltalehti.

Rusia, cu care Finlanda are o graniţă de 1.300 km şi o istorie de conflicte înainte de 1945, a avertizat că va desfăşura arme nucleare şi rachete hipersonice în exclava sa Kaliningrad de la Marea Baltică dacă Finlanda şi Suedia vor decide să se alăture Alianţei Nord-Atlantice conduse de SUA.

Ce spune NATO despre aderarea Finlandei și a Suediei

Șeful NATO a declarat că Finlanda, dar și Suedia ar putea adera cu rapiditate la alianța militară, formată din 30 de națiuni, în contextul în care opinia publică a celor două state înclină către această decizie.

"Decizia le aparține", a declarat joi, 28 aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. "Însă, dacă vor decide să depună cererea, Finlanda și Suedia vor fi primite cu căldură (în Alianță – n.red) și mă aștept ca acest proces să se desfășoare rapid"."

Afirmațiile lui Jens Stoltenberg apar în contextul în care Finlanda și Suedia beneficiază de un nivel ridicat de sprijin public pentru aderarea la NATO. Sondajele de opinie arată că majoritatea suedezilor și finlandezilor sunt în prezent în favoarea aderării la alianța militară, invazia Rusiei în Ucraina determinând sprijinul public.

Jens Stoltenberg le garantează finlandezilor și suedezilor protecție împotriva intimidărilor

Secretarul general al NATO a declarat că NATO va oferi o formă de protecție, în cazul în care Rusia ar încerca să le intimideze în "perioada de preaderare".

Rusia a avertizat anterior cu represalii nucleare, dacă Suedia și Finlanda se vor alătura organizației militare conduse de SUA, precizând că astfel ar fi obligată să își consolideze apărarea în regiune.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut ca NATO să înceteze să se extindă și să își retragă trupele de la granițele Rusiei.

În 2017, 21% dintre finlandezi erau în favoarea aderării la NATO. Cu toate acestea, în martie 2022, un sondaj a arătat că acest procent a crescut la aproximativ 62%.

Finlanda și Suedia au armate avansate tehnologic și capacități defensive care ar aduce o capacitate și o expertiză substanțială pentru NATO. Ambele sunt considerate în acest moment ca fiind printre primii furnizori de securitate în Europa.

Înființată în 1949, NATO este una dintre cele mai importante organizații politice și militare globale. Alianța garantează securitatea colectivă a 30 de state – SUA, Canada și o serie de națiuni europene. Statele membre NATO cooperează în domeniul securităţii şi al apărării, formând o legătură unică între cele două continente pentru garantarea securității cetățenilor acestora.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE