Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Accelerarea creării Grupului de luptă NATO în România, cerută de Klaus Iohannis la consultările cu Joe Biden

Publicat de: Sabina Coman

Președintele Klaus Iohannis a participat la o nouă rundă de consultări cu șefi de stat și de guvern europeni și cu liderii UE și NATO, la invitația omologului său american, Joe Biden. Întrunirea a avut loc în contextul continuării agresiunii militare ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei.

Liderii prezenți la noua rundă de consultări au analizat și situația de securitate și perspectivele de evoluție ale acesteia, mai ales după evenimentele tragice care au avut loc odată cu retragerea forțată a armatei ruse din zonele ocupate anterior.

În intervenția sa, președintele României a evidențiat impactul amplu al actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, în special la Marea Neagră, și a subliniat importanța implementării rapide a deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie 2022, în special crearea accelerată a Grupului de Luptă în România, ca prim pas în direcția echilibrării și a consolidării prezenței NATO pe Flancul Estic, pe termen lung.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că actuala situație gravă de securitate demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării, de o manieră coerentă și unitară, a posturii de descurajare și apărare a NATO în regiune și a evocat deciziile privind transformarea și adaptarea pe termen lung a Alianței care trebuie să fie adoptate la Summitul NATO de la Madrid, din luna iunie.   

România va sprijini Ucraina în continuare

Klaus Iohannis a mai precizat și că România va sprijinii în continuare Ucraina, în plan politic, logistic și umanitar. Președintele României a subliniat că la eforturile consistente în sprijinul Ucrainei se adaugă și cele privind facilitarea fluxului a peste 770.000 de cetățeni ucraineni de la frontieră și găzduirea refugiaților pe teritoriul țării noastre.

La discuţiile cu Joe Biden au mai participat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE