Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Preşedinta Maia Sandu speră ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană, până în 2030

Publicat de: Euronews

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aleasă în 2020 pe o platformă pro-europeană şi anticorupţie, şi-a exprimat speranţa ca ţara sa să adere la Uniunea Europeană înainte de 2030, informează Reuters, preluată de Agerpres.

„Dorinţele mele sunt foarte ambiţioase”, a spus Maia Sandu în declaraţiile transmise pe postul public de televiziune Moldova-1.

„Cred că trebuie să devenim membri ai Uniunii Europene până la sfârşitul acestui deceniu”.

UE a acceptat candidatura la aderare a Republicii Moldova în luna iunie a acestui an, când a acordat acelaşi statut şi Ucrainei. Decizia a fost un triumf diplomatic pentru Maia Sandu, care conduce una din cele mai sărace ţări din Europa, care se confruntă cu numeroase probleme economice.

Reforme pentru a reduce birocrația în R. Moldova

Intrarea în UE implică un proces lung şi complex de aliniere a legislaţiei la cea europeană, dar Dumitru Alaiba, noul ministru al Economiei, a declarat luna aceasta pentru Reuters că elaborează un plan de reforme pe termen lung şi va reduce birocraţia pentru a pune bazele unei economii favorabile afacerilor şi pentru a accelera aderarea la UE. El a spus că priorităţile sale vor include dereglementarea economiei şi revizuirea unui sistem fiscal greoi care a descurajat investitorii, a permis extinderea corupţiei şi a redus veniturile.

Republica Moldova se străduieşte să îşi scadă dependenţa de gazul rusesc pe măsură ce se confruntă cu întreruperi de curent cauzate parţial de atacurile Moscovei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Se confruntă, de asemenea, cu proteste faţă de creşterea inflaţiei.

Miercuri, compania de stat din Republica Moldova, Energocom, a anunţat un acord cu Nuclearelectrica din România, pentru furnizarea de energie electrică care să acopere 80% din cantitatea anticipată ca deficientă în ianuarie 2023.

Producătorii români de energie au primit permisiunea de a vinde energie electrică Republicii Moldova la preţul plafonat de 450 de lei/MWh.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE