Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republica Moldova crește bugetul de apărare pentru anul viitor: „Rusia a declanșat un război hibrid agresiv împotriva țării”

Republica Moldova a anunțat o creștere record a bugetului de apărare pentru anul 2023, cu peste 68 la sută, în contextul războiului din Ucraina. Totodată, Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău a avertizat că Rusia a declanșat un război hibrid agresiv împotriva țării.

Bugetul pentru anul 2023 al Ministerului Apărării din Republica Moldova va fi majorat cu 649,9 milioane lei moldoveneşti, iar cheltuielile pe sectorul „Apărare Naţională” vor creşte cu circa 68,2% comparativ cu anul 2022, ajungând la 1.523,3 milioane lei moldoveneşti, anunţă ministerul pe site-ul său, citat de Agerpres.

Potrivit proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2023, aprobat săptămâna trecută de Guvern, bugetul total pentru instituţia de apărare va fi de 1.697,1 milioane lei moldoveneşti, ceea ce reprezintă 0,55% din PIB. În prezent, bugetul Ministerului Apărării este de 1.056,9 milioane lei moldoveneşti, ceea ce constituie 0,38% din Produsul Intern Brut.

Guvernul a aprobat creșterea ca urmare a recentelor presupuse atacuri cu rachete rusești pe teritoriul țării

Guvernul moldovean a aprobat această creştere a cheltuielilor militare ca urmare a recentelor presupuse atacuri cu rachete ruseşti pe teritoriul ţării.

„Pentru a avea loc schimbări reale, un buget militar normal ar trebui să fie de 1-2% din PIB pentru 5-7 ani. Resursele suplimentare prevăzute pentru 2023 vor fi direcţionate spre consolidarea protecţiei spaţiului aerian al Republicii Moldova”, a declarat ministrul apărării Anatolie Nosatîi în cadrul Forumului anual de integrare europeană a Republicii Moldova, desfăşurat marţi la Chişinău.

Anunţând această iniţiativă, Nosatîi a avertizat, totuşi, că „dacă vom aloca aceste fonduri pentru apărarea aeriană, nu vom primi aceste sisteme înainte de un an şi jumătate”.

„Moldova nu va înceta să fie neutră, dar acest lucru înseamnă că ţara trebuie să se ocupe singură de securitatea sa. Trebuie să dezvoltăm sectorul apărării, inclusiv apărarea aeriană, sau să ne alăturăm diferitelor iniţiative de apărare care au apărut la nivelul UE”, a spus ministrul.

Moldova a deschis un dosar penal după ce fragmente de rachete au căzut în apropierea oraşului Briceni

La 6 decembrie, Moldova a deschis un dosar penal după ce fragmente de rachete au căzut în apropierea oraşului Briceni, în apropiere de graniţa cu Ucraina. Aceasta a fost a doua rachetă care a căzut pe teritoriul Republicii Moldova, după ce o alta a fost doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană în oraşul Naslavcea, tot în apropiere de graniţa cu Ucraina, la 31 octombrie. Anterior, la 10 octombrie, trei rachete ruseşti au survolat teritoriul moldovean în timpul unui atac asupra Ucrainei vecine.

Forumul de integrare europeană a Republicii Moldova, ajuns la ediţia a 9-a, este organizat anual de Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova (FES) şi Asociaţia pentru Politică Externă (APE), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE). Evenimentul reuneşte factori de decizie din Republica Moldova şi Uniunea Europeană, politicieni, formatori de opinie, reprezentanţi ai societăţii civile, partidelor politice şi instituţiilor internaţionale. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE