Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat creșterea salariului minim, înainte de alegerile din vară

Salariul minim din Grecia va fi majorat cu 9.4% şi va ajunge la 780 de euro brut, a anunţat vineri premierul Kyriakos Mitsotakis, în contextul în care alegerile urmează să aibă loc în iulie, relatează AFP.

"Guvernul va majora salariul minim cu 9.4%, pentru a ajunge la 780 de euro, începând cu 1 aprilie", a spus liderul conservator în cadrul unei reuniuni ministeriale dedicate acestui subiect.

A treia tranșă de creșteri din 2019 până în prezent

Este a treia creştere a salariului minim realizată de guvernul de dreapta aflat la putere din iulie 2019. Măsura vizează circa 585.000 de angajaţi, dintr-un total de 2.5 milioane de salariaţi din Grecia, conform guvernului.

Anunţul survine în contextul în care mandatul guvernului Noii Democraţii (ND) expiră la începutul lunii iulie.

Acest partid este în continuare în faţa principalului său rival de la stânga radicală, Syriza, al fostului premier Alexis Tsipras, care a fost la putere între 2015 şi 2019. Însă ultimele sondaje arată o reducere a diferenţei, la 2.5 puncte procentuale.

Partidul ND este afectat de accidentul de tren de la 28 februarie care a făcut 57 de morţi şi a provocat un val de furie şi de manifestaţii împotriva guvernului.

Grecii au rămas cu salariile mici de la ultima criză economică

În Grecia, salariile rămân extrem de scăzute în special din cauza diminuării lor în timp crizei financiare din ultimul deceniu (2009-2918) şi a măsurilor de austeritate stricte impuse atunci de creditorii ţării (UE şi FMI).

Redus cu 22% în timpul crizei, salariul minim a fost majorat cu 11% pentru prima dată de precedentul guvern, condus de Alexis Tsipras.

"Salariile sunt încă scăzute, în timp ce inflaţia creşte, ceea ce îi afectează în special pe tineri", a recunoscut Kyriakos Mitsotakis, făcând aluzie la presiunile inflaţioniste de la invazia rusă din Ucraina în februarie 2022.

După ce a depăşit pragul de 10% între aprilie şi septembrie 2022, preţurile de consum au scăzut în ultimele luni. În februarie, inflaţia s-a ridicat la 6.1% pe an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE