Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul britanic, vizită în Ucraina pentru a oferi ajutoare și reasigurări cu privire la sprijinul Occidentului împotriva Rusiei

Premierul britanic s-a întâlnit cu Zelenski într-un moment în care sprijinul financiar din partea Europei și a SUA este tot mai greu de obținut.

Rishi Sunak a dezvăluit noi fonduri militare pentru Ucraina în timpul unei vizite la Kiev, cu scopul de a reasigura țara că Occidentul încă oferă sprijin la aproape 23 de luni de la invazia Rusiei.

Pachetul, în valoare de 2,5 miliarde de lire sterline (2,91 miliarde de euro) pentru următorul an fiscal, este cel mai mare pe care Marea Britanie l-a acordat Ucrainei de la începutul războiului, depășind angajamentele anuale anterioare.

"Mă aflu astăzi aici cu un singur mesaj: Marea Britanie... nu se va clătina", a declarat Sunak. "Vom fi alături de Ucraina, în cele mai întunecate ore ale lor și în vremurile mai bune care vor veni."

Ce se va achita cu banii din Marea Britanie

Pachetul va plăti pentru rachete cu rază lungă de acțiune, mii de drone, apărare aeriană, muniție de artilerie și securitate maritimă, potrivit biroului lui Sunak. Acesta vine într-un moment în care alte ajutoare financiare din partea SUA și a Europei sunt blocate de disputele politice,

"Nu ne retragem", a declarat Sunak la o conferință de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Oficialii ucraineni au salutat anunțul Marii Britanii, considerându-l o dovadă că sprijinul occidental pentru lupta sa împotriva vecinului său mai mare nu este în declin, așa cum se temeau unii.

Sunak a vizitat prima dată Ucraina în noiembrie 2022, la scurt timp după ce a devenit prim-ministru, iar Marea Britanie este unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei. Este al doilea cel mai mare donator de ajutor militar pentru Ucraina, după SUA.

Ucraina și Rusia caută să își refacă arsenalele în acest an, spun analiștii militari, în anticiparea unor posibile ofensive terestre majore în 2025.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE