Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul britanic: ”Vom sprijini Ucraina în lupta sa împotriva ocupaţiei rusești în 2024, dar și în viitor”

Marea Britanie va continua să sprijine ferm Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii şi ocupaţiei rusești pe parcursul întregului an 2024, dar și în viitor, a declarat premierul britanic Rishi Sunak, informează Reuters. Într-o discuție telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, șeful executivului de la  Londra a discutat cu președintele ucrainean despre cele mai recente evoluţii ale conflictului, în special progresele realizate în Marea Neagră şi succesul apărării aeriene ucrainene, întărită de rachetele sol-aer furnizate de Marea Britanie.

Președintele Zelenski: ”Asistăm la o campanie de teroare rusă”.

Oficialul britanic a transmisc condoleanțe familiilor victimelor ucrainene ucise în timpul ultimelor atacuri masive ale Rusiei împotriva orașelor din Ucraina. Aceste atacuri au fost calificate de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski drept ”o campanie de teroare rusă”. Aceste atacuri intervin la o zi după ameninţarea lui Vladimir Putin de a intensifica bombardamentele ruse asupra Ucrainei, ca represalii la un atac ucrainean asupra Belgorodului.

Marea Britanie își continuă ajutorul militar pentru Ucraina

Londra a anunţat deja că trimite circa 200 de rachete antiaeriene Ucrainei, pentru a întări apărarea acestei ţări, îndemnându-i totodată pe aliaţi să-şi dubleze eforturile pentru a sprijini militar Kievul.

Marea Britanie a trimis recent în Ucraina tancuri de luptă Challenger 2, trei baterii de tunuri de artilerie AS-90 şi sute de vehicule blindate şi rachete de croazieră Storm Shadow, precum şi drone de atac cu rază de acţiune lungă.

De asemenea, armata britanică a mai trimis  Ucrainei și două nave specializate în identificarea şi neutralizarea minelor maritime din Marea Neagră , pentru a-i ajuta pe ucraineni în desfăşurarea operaţiunilor militare navale în războiul cu Rusia, dar Turcia a blocat tranzitarea lor prin Bosfor. Ajutorul militar britanic acordat Ucrainei se cifrează la un total de 4,6 miliarde de lire (5,3 miliarde de euro).

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE