Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 89. Rusia reia atacurile în est. Zelenski cere „sancțiuni maxime” pentru Moscova

Continuă luptele în orașele Severodonețk și Lisiceansk, din estul Ucrainei, regiunea Lugansk. După retragerea din nordul Ucrainei, armata rusă a trecut orașul Severodonețsk pe lista priorităților imediate.

UPDATE 19.33 Un diplomat rus la ONU a demisionat: „Niciodată nu mi-a fost atât de ruşine de ţara mea!”

Un diplomat rus de la Geneva care se opune războiului din Ucraina şi-a anunţat demisia, afirmând într-o scrisoare că „niciodată” nu i-a fost „atât de ruşine” de ţara lui. Boris Bondarev, consilier al misiunii ruse la ONU, le-a trimis colegilor diplomaţi un mesaj în care îşi anunţă decizia şi care a fost dezvăluit de ONG-ul UN Watch, fiind confirmat de mai multe surse diplomatice.

UPDATE 17.30 Lukașenko acuză Polonia și NATO că pun la cale împărțirea Ucrainei

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko s-a declarat îngrijorat luni de ceea ce a numit acţiuni ale Occidentului pentru a „dezmembra” Ucraina şi a acuzat Polonia că vrea să pună mâna pe partea de vest a acestei ţări, relatează Agerpres. El nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale. „Ceea ce ne îngrijorează este că ei sunt pregătiţi, polonezii şi NATO, să ia vestul Ucrainei, aşa cum a fost înainte de 1939”, a spus Lukaşenko în timpul unei întâlniri televizate cu preşedintele rus Vladimir Putin.

UPDATE 17.00 Zelenski, la Davos: „Sacțiuni maxime” pentru Rusia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut luni la Davos mai multe arme pentru ţara sa, „sancţiuni maxime” împotriva Moscovei, precum şi suspendarea completă a comerţului cu Rusia.

„Sancţiunile ar trebui să fie maxime pentru ca Rusia şi orice potenţial agresor care vrea să ducă un război brutal împotriva vecinului său să cunoască în mod clar consecinţele imediate ale acţiunilor sale”, a afirmat Zelenski în cursul unei intervenţii prin videoconferinţă la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial (WEF).

UPDATE 12.30 Ucraina parează atacul asupra orașului Severodonețk

Severodonețk a devenit principala țintă a ofensivei Moscovei de când forțele rusești au cucerit Mariupol săptămâna trecută. Moscova încearcă să încercuiască forțele ucrainene în est și să captureze complet Donbas.

Trupele rusești au încercat să ia cu asalt Severodonețk, dar nu au avut succes și s-au retras, se arată într-o declarație emisă de biroul președintelui Volodimir Zelenski.

Între timp, în Mariupol, unde sute de luptători ucraineni au depus armele săptămâna trecută, după un asediu de aproape trei luni, echipele rusești de deminare cercetează ruinele uriașei uzine siderurgice Azovstal.

UPDATE 11.30 OMS arată că a verificat alte 30 de atacuri asupra unor unități sanitare din Ucraina

Cifra totală a atacurilor se ridică la 248. Acestea au fost soldate cu 75 de morți și 59 de răniți.

"Facilitățile pentru asistență sanitară nu ar trebui să fie niciodată o țintă", a declarat OMS.

UPDATE 10.45 Biden: Rusia trebuie să plătească un "preț pe termen lung" pentru invadarea Ucrainei

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat luni că Rusia "trebuie să plătească un preț pe termen lung" pentru "barbaria sa în Ucraina", în termeni de sancțiuni impuse de Statele Unite și aliații săi.

"Nu este vorba doar despre Ucraina", a declarat Biden în timpul unei călătorii oficiale în Japonia.

În cazul în care sancțiunile nu vor fi menținute, "ce mesaj ar trimite Chinei cu privire la riscurile unei încercări de a ocupa Taiwanul cu forța?", a spus el.

UPDATE 10.40 Davos al sancțiunilor

Întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial începe astăzi, în Davos, o stațiune alpină din Elveția. Participanții observă deja un ton și un accent foarte diferite la evenimentul din acest an.

UPDATE 10.40 Germania, dispusă să renunțe la participarea Ungariei la embargoul impus de UE

Ministrul german al Economiei Robert Habeck este dezamăgit că UE nu a ajuns încă la un acord cu privire la un embargo petrolier care să vizeze Rusia. El a mai spus că Germania ar fi dispusă să renunțe la participarea Ungariei la embargo, pentru a accelera interdicția propusă.

"Dacă președintele Comisiei spune că vom face acest lucru ca 26, fără Ungaria, atunci aceasta este o cale pe care aș susține-o", a declarat Habeck la postul de radio Deutschlandfunk, înainte de discuțiile cu liderii politici și industriali la Forumul Economic Mondial de la Davos.

"Dar nu am auzit încă acest lucru din partea UE", a mai completat el.

Dintre cele 27 de state membre ale UE, Ungaria este cel mai vocal critic al embargoului UE asupra petrolului rusesc.

UPDATE 10.30 Ucraina și Polonia au convenit asupra unui control vamal comun

Ucraina și Polonia au convenit duminică să instituie un control vamal comun la frontieră și să pună bazele unei companii feroviare comune, pentru a facilita circulația persoanelor și a crește potențialul de export al Ucrainei, relatează Associated Press.

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksander Kubrakov, a declarat că cei doi vecini lucrează la facilitarea transportului de bunuri ucrainene către Uniunea Europeană.

Războiul din Ucraina - stat care e unul dintre cei mai mari exportatori de grâu și porumb din lume - a provocat creșterea prețurilor la alimente de bază la nivel mondial.

Aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt în acest moment blocate în Ucraina. Grânele nu pot ieși din țară din cauza problemelor ce țin de infrastructură. Ucraina obișnuia să își exporte cea mai mare parte a mărfurilor prin porturi, dar de la invazia Rusiei a fost nevoită să exporte cu trenul sau prin micile sale porturi de pe Dunăre.

Controlul vamal comun ar putea contribui la facilitarea intrării țării în UE, a mai precizat Volodimir Zelenski.

UPDATE 10.10 Voluntari bieloruși se alătură legiunii străine din Ucraina

Disidenții bieloruși pro-democrație se antrenează pentru război cu jocuri și învață cum să tragă cu pistoale și alte arme în Polonia.

Polonia a devenit un refugiu sigur pentru mulți bieloruși care fug de regimul autocratic de tip sovietic condus de Alexander Lukașenko. Aceștia au răspuns pozitiv apelului președintelui Zelenski de a se alătura rezistenței ucrainene și acum se antrenează pentru a intra în război.

UPDATE 10.00 Prioritatea rușilor, Severodonețk

Ucrainenii fac eforturi pentru a apăra orașul Severodonețk, bombardat cu intensitate la această oră de către forțele ruse.

Severodonețsk este principalul oraș aflat sub controlul Ucrainei în Lugansk.

Duminică, guvernatorul din Lugansk, Serhii Haidai, a declarat că rușii "pur și simplu încearcă în intenționat să distrugă orașul ... angajându-se într-o abordare de tip pământ pârjolit".

El a mai spus că rușii au ocupat mai multe orașe și localități din Lugansk, după un bombardament constant, vreme de 24 de ore. Haidai a adăugat că Moscova își concentrează forțele în Lugansk, aducând trupe din Harkov, la nord-vest, Mariupol, la sud, și din interiorul Rusiei.

Singurul spital funcțional din Severodonețk are doar trei medici și i-au mai rămas provizii pentru 10 zile, a mai adăugat el.

UPDATE 9.55 Șeful FMI: Economia globală se confruntă cu probabil cel mai mare test de după Al Doilea Război Mondial

Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internațional, a transmis ]n deschiderea Forumului Economic Mondial de la Davos că economia globală se confruntă probabil cu "cel mai mare test de după Al Doilea Război Mondial".

Georgieva a declarat că invazia Rusiei stagnează creșterea economică, distruge vieți și augumentează inflația, notează Financial Times. Oficialul a mai spus că statele trebuie să rămână ferme și să nu se predea forțelor care le împing către sciziunea geo-economică.

Discursul a fost rostit în contextul în care Kievul își intensifică efortul de a le oferi ucrainenilor speranța unui viitor mai bun, cu un pachet de sprijin pentru reconstrucție în valoare de 1.000 de miliarde de dolari (945 de miliarde de euro), finanțat din confiscarea activelor rusești înghețate.

UPDATE 9.35 Andrzej Duda: Sacrificarea teritoriului ucrainean ar fi o lovitură uriașă pentru Occident

Potrivit președintelui polonez Andrzej Duda, comunitatea internațională trebuie să ceară retragerea completă a Rusiei din Ucraina, deoarece sacrificarea pământului ucrainean ar fi o lovitură imensă la adresa Occidentului.

"Au apărut voci îngrijorătoare, care spun că Ucraina ar trebui să cedeze în fața cererilor lui Putin", a spus președintele Poloniei, aflat în vizită la Kivev, duminică, 22 mai. Duda este primul lider străin care s-a adresat în persoană parlamentului ucrainean, de la invazia Rusiei din 24 februarie.

UPDATE 7.45 Parlamentul din Ucraina a interzis simbolurile Z și V

Legislativul din Ucraina a interzis pe 22 mai simbolurile Z și V, utilizate de Rusia pentru a-și promova războiul. Cu toate acestea, președintele Volodimir Zelenski a cerut ca ele să fie permise în scopuri educaționale sau istorice.

Casa Albă: Rusia nu va putea sista asistența militară a SUA pentru Ucraina

Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională a SUA , a spus într-o conferință de presă că, în ciuda unor posibile atacuri ale Rusiei, lanțul de aprovizionare cu arme pentru Ucraina este diferențiat și rămâne stabil. Potrivit lui Sullivan, chiar dacă Rusia vizează unele transporturi de arme occidentale în Ucraina, strategic, nu va putea întrerupe asistența militară în mod definitiv.

Continuă luptele grele în orașele Severodonețk și Lisiceansk, din estul Ucrainei, regiunea Lugansk

După retragerea din nordul Ucrainei, armata rusă a trecut orașul Severodonețsk pe lista priorităților imediate, a precizat ministrul Apărării din Marea Britanie, însă pe 22 mai nu înregistrase niciun progres confirmat, potrivit Institute for the Study of War.

Duminică, trupele ruse au încercat să ocupe mai multe sate din jurul orașului Severodonețk, bombardând trupele ucrainene aflate pe linia frontului. Bombardamente au fost raportate și în Donețk.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a descris situația din Donbas ca fiind "extrem de dificilă" și a adăugat că forțele ucrainene își mențin poziția și continuă să lupte.

Specialiști în arme chimice , folosiți de Rusia pentru realizarea de armament

Kremlinul se folosește de expertiza a peste 50 de specialiști în prelucrarea și livrarea bombelor-butoi, precum cele utilizate de Siria în timpul războiului, titrează The Guardian.

Oficiali europeni sunt de părere că tehnicienii, cu vastă experiență în realizarea explozibilului și care se află în Rusia de câteva săptămâni, și-au oferit sprijinul pentru pregătirea unei campanii similare cu cea din Siria. De această dată în Ucraina. Prezența lor în Rusia stă la baza numeroaselor avertismente venite din partea SUA și UE, potrivit cărora Rusia ar putea declanșa un atac cu arme chimice în războiul din Ucraina

Emoții după campionat

Fotbalistul ucrainean Oleksandr Zincenko a înfășurat Trofeul Premier League în drapelul Ucrainei, după ce Manchester City a câștigat pentru a opta oară campionatul Angliei.

Fotbalistul emoționat și-a luat drapelul Ucrainei de pe umeri și l-a așezat pe trofeu, după care a început să plângă.

Câți soldați ar putea pierde Kievul

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina ar putea pierde până la 100 de soldați pe zi în luptele din estul țării, regiune despre care a întărit că este dificil de apărat.

YouTube elimină conținutul nepotrivit din Rusia

YouTube a eliminat până în prezent peste 70.000 de videoclipuri și 9.000 de canale legate de războiul din Ucraina, pentru încălcarea normelor privind conținutul. Platforma a eliminat inclusiv videoclipuri care înfățișau invazia drept o "misiune de eliberare".

YouTube este foarte popular în Rusia și continuă să fie o platformă tolerată, chiar dacă găzduiește conținut contrar viziunilor Kremlinului.

De la începutul războiului, YouTube a eliminat numeroase canale vădit pro-ruse, cum ar fi cel al jurnalistului pro-Kremlin Vladimir Solovyov, și a suspendat canale asociate cu ministerele ruse ale Apărării și Afacerilor Externe.

Opera din Kiev își deschide porțile, în plin război

Opera Națională a Ucrainei și-a reluat activitatea pentru prima dată de la începerea războiului, pe 24 februarie. Primul spectacol jucat a fost Bărbierul din Sevilla, de Rossini.

"Să joc în acest spectacol a fost ca și cum m-aș fi întors la viață", a declarat Olga Fomichova, soprana care a interpretat-o pe Rosina. (...) "A fost ca și cum aș fi jucat primul meu spectacol din nou".

Deși Opera Națională a Ucrainei are peste 1.300 de locuri, s-au vândut doar 300 de bilete – cifra persoanelor care pot încăpea în vestiarul clădirii, care servește acum drept adăpost antiaerian. Spectacolul s-a jucat cu casa închisă, notează NYTimes.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE