Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poza care face cât 1000 de cuvinte. Ce transmite mimica lui Donald Trump din fotografia lui judiciară

Donald Trump a fost fotografiat și amprentat de autorități, joi, în Atlanta. Este primul fost președinte american care trece printr-o astfel de procedură judiciară.

Acuzat de tentativă de răsturnare a rezultatelor alegerilor prezidențiale desfășurate în 2020 în statul Georgia, fostul lider de la Casa Albă a stat la închisoare aproximativ 20 de minute.

Experții au ajuns la concluzia că, de-a lungul timpului, Trump a făcut din toate aparițiile sale o modalitate de a crește în sondaje și de a-și mări capitalul de imagine. Fotografia judiciară a sa, de asemenea, exprimă multe și va rămâne cel mai probabil timp îndelungat în memoria colectivă.

În imagine, deținutul nr. P01135809 afișează un chip încruntat, înfuriat.

Mimica din mugshot-ul lui Trump transmite „mânie accentuată”

Loredana Ivan, expert în comunicare nonverbală: „Este o expresie facială tipică pentru mânie, considerată o emoție universală, capabilă să fie exprimată de fiecare dintre noi. Dar este o emoție de mânie afișată la intensitate ridicată. Acest lucru se poate vedea la nivelul frunții, cu mușchii aceia care fac riduri între sprâncene, care sunt specifici pentru astfel de emoții”.

„Sigur, este un format standard al acestor fotografii și nu poți să te afișezi chiar cum vrei tu, pentru că este un format de la umeri în sus în care se dă prioritate, practic, părții de la frunte în sus în toate fotografiile realizate de Poliție, o fotografie standard. Și, atunci, Trump a marșat pe partea feței care putea să arate cel mai bine mânia și anume partea aceasta, mușchiul despre care vă vorbeam și care se numește corugator este cel care activează ridurile pe care le vedeți la nivelul frunții și care exprimă, practic, o stare de mânie accentuată”.

„Nu e o fericire pentru nimeni să ajungă în arestul Poliției. Multe dintre fotografiile inculpaților, de fapt, arată persoane care exprimă această emoție. Uneori, acestea exprimă emoție neutră, în general nu este încurajat să afișezi zâmbet pentru că asta este considerat sfidător și chiar cred că Poliția interzice să zâmbești în astfel de fotografii numite mugshot”.

Donald Trump ar fi știut, astfel, ce să transmită electoratului său.

Loredana Ivan, expert în comunicare nonverbală: „Mânia este o emoție pe care o afișezi atunci când ai control asupra situației, nu atunci când ai pierdut controlul. Este o emoție ofensivă, când ești într-o atitudine de luptă, este o emoție care l-a însoțit pe parcursul campaniilor sale electorale pe Trump, o emoție pe care publicul său o așteaptă și o recunoaște cu ușurință. De aceea, a și afișat-o într-o astfel de situație, o dată pentru a comunica cu publicul său, nu degeaba a pus-o pe contul său de social media, și în alt doilea rând pentru că a vrut să arate că este în control, chiar dacă este în arest”.

Pe de altă parte, postura din fotografia de cazier este aproape neobișnuită pentru Trump.

Loredana Ivan, expert în comunicare nonverbală: „Nu este așezat frontal, ci cu umărul puțin oblic față de camera de luat vederi, aș spune că este atipic pentru Trump. Arată că deși ar vrea să afișeze un control asupra situației și relaxare în fața camerei de luat vederi, nu este vorba despre așa ceva. De obicei, poziția oblică, afișarea unei posturi care nu e frontală, arată cumva o fugă, o teamă față de situația respectivă. E un element care îl trădează dacă ar fi să luăm strict acest material (...)”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE