Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poveștile elevilor olimpici din România. Copiii își sacrifică timpul liber, ieșirile cu prietenii și vacanțele ca să facă performanță

Învață la școală să devină cei mai buni. Sunt elevii olimpici ai României. În spatele reușitei lor stă multă pregătire individuală, uneori până la epuizare. Elevii își sacrifică timpul liber, ieșirile cu prietenii, chiar și vacanțele - pentru performanță. Îi cunoașteți pe câțiva dintre elevii din Craiova care au obținut locul întâi la olimpiadele pe țară.

Învață să devină cei mai buni

Drumul spre succes este parcurs în fiecare zi cu autobuzul. Maria este elevă la Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova. Și-a dorit să învețe limba engleză ca să poată țină legătura cu prietenele ei din Marea Britanie, dar a ajuns să facă performanță.

Maria Saioc, olimpică la limba engleză - Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova: „Este dificil în sensul că îți ocupă foarte mult timp și uneori simți că nu îți trăiești viața de liceu la fel de mult pe cât ți-ai dori s-o trăiești. La capătul drumului, am vrut doar să văd că îmi dă roade munca și că pot avea un viitor asigurat sau că măcar sunt capabilă să îmi ating scopurile și țelurile”.

Ai avut momente în care ai simțit că nu mai poți?

Maria Saioc: „Ah, și câte...”

Acum, este cea mai bună din țară la Limba Engleză și se pregătește pentru olimpiada internațională. Fără meditații, doar cu susținerea unui profesor dedicat.

Georgiana Trancă, profesoară limba engleză, Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova: „Trebuie să-i învățăm să gândească singuri, să conștientizeze că fără muncă nu există performanță și fără performanță nu există succes. Iar toate acestea au la bază ca și catalizator motivația”.

Andra este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Carol I” din Craiova, specializarea matematică-informatică. A început să studieze limba germană în clasa a V-a. I s-a părut dificilă la început, dar fata cu voință de fier a reușit să devină cea mai bună din țară la limba germană.

Andra Dan, olimpică la Limba Germană, Colegiul „Carol I” din Craiova: „Dintotdeauna mi-am dorit să mă perfecționez și cel mai important să capăt încredere în mine, însă bineînțeles mi-am dorit și să obțin o bursă de performanță. Mi-aș dori să călătoresc mai mult și poate acești bani o să-i folosesc pentru a merge în Germania”.

Daniela Chilom, profesoară de limba germană: „Foarte multă muncă, răbdare, perseverență și nu în ultimul rând creativitate și originalitate, pentru că spre deosebire de celelalte olimpiade, la Olimpiada de Limba Germană, creativitatea și originalitatea reprezintă criteriul cel mai important de evaluare”.

Performanța nu are vârstă. Radu este elev în clasa a VI-a la același colegiu. Anul acesta a fost primul pe țară la matematică și al III-lea, la informatică.

Radu Grigorie, olimpic la matematică - Colegiul „Carol I” din Craiova: „Desigur, în spate a fost foarte multă muncă, foarte multe ore în care am lucrat și am rezolvat probleme și la matematică, și la informatică”.

Prof. Dr. Luminița Popescu, profesoară de matematică - Colegiul „Carol I” Craiova: „Oricât de mult am avea în dotarea noastră genetică, dacă nu este dublat de pasiune și interes, nu se face nimic”.

În România, performanța națională și internațională sunt recompensate cu echivalarea probelor la examenele naționale, dar și cu acordarea unei burse de excelență pentru un an școlar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE