Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea unui fiu care își așteaptă mama să fie scoasă de sub dărâmături: ”Este încă acolo, nu pot pleca fără ea”

Publicat de: Euronews

Bilanțul victimelor cutremurelor devastatoare din Turcia și Siria a depășit 41.000 de morți. Milioane de oameni trăiesc în tabere improvizate și au nevoie de ajutor umanitar. Echipele de intervenite își concentrează acum eforturile pentru a scoate de sub dărâmături victimele care nu au putut fi salvate.

La 11 zile de la cutremure, operațiunile de căutare a victimelor din orașul turcesc Antakya continuă. Unul din supraviețuitori spune că nu va putea părăsi orașul, până când mama lui nu va fi găsită.

„O aștept pe mama mea. Ea este încă acolo. Timp de nouă sau zece zile, am dormit în școală. Am instalat un cort și așteptăm să o scoatem de acolo, ca să putem pleca. Este posibil să plecăm fără ea? Nu. Trebuie să o scoatem. Cu voia lui Dumnezeu, o vom scoate și o vom îngropa”, a spus cu greu bărbatul.

O altă supraviețuitoare spune că doarme de o săptămână într-un parc, împreună cu cei cinci membri ai familiei sale. Până când vor primi un cort, sunt nevoiți se înghesuie noaptea într-un mic chioșc pentru a dormi.

„Nu ne putem părăsi casa. Este plină de lucruri. Sunt hoți care fură lucruri din case. Am decis să stăm aici, aproape de casă, ca să putem merge să o verificăm tot timpul”, a mărtueisit femeia.

Aceasta este o teamă cu care se confruntă mulți oameni din Antakya. De exemplu, un comerciant care vindea șaluri tradiționale turcești, își adună ce a mai rămas din marfă de sub dărâmături.

„Încercăm să ne eliberăm magazinele. Casele noastre au fost distruse. Am început să le golim. Acum încercăm să scoatem marfa sau ce a mai rămas. După cum vedeți, suntem epuizați”, a menționat bărbatul.

Autoritățile din Turcia spun că peste 50.000 de clădiri s-au prăbușit sau sunt grav avariate în urma celor două seisme.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE