Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tragedia unui sirian care și-a pierdut 25 de rude. Sute de familii sunt încă prinse sub ruine

Sirienii trăiesc o adevărată tragedie după cutremurele care au lovit Turcia și Siria, la începutul săptămânii. Unii dintre ei și-au pierdut întreaga familie.

Este și povestea lui Ahmed Idris, un bărbat care se refugiase cu rudele sale în nord-vestul Siriei, pentru a fugi din calea războiului civil.

În nord-vestul Siriei, zona afectată de cutremur, a fost declarată stare de urgență. Mii de clădiri s-au prăbușit, iar operațiunile de căutare sunt mult mai dificile, într-o țară deja lovită de un război civil de 12 ani.

Autoritățile au cerut asistența Uniunii Europene, în cadrul mecanismului de protecție civilă. Apărarea civilă, cunoscută sub numele de Căștile Albe, a reușit să salveze un bărbat și trei copii, în cadrul unei operațiuni speciale ce a durat toată noaptea.

Ahmed Idris nu a fost la fel de norocos

Bărbatul de 40 de ani și-a pierdut 25 de rude, în urma seismului. Ahmed Idris strigă disperat numele celor dragi, în timp ce le caută trupurile la morgă.

Ahmed Idris: Mi-am pierdut fiica, doi dintre fiii ei, adică nepoții mei, familia soției mele, socrul, soacra, copiii lor, cuscrii, copiii acestora și nepoții lor, o familie mare. În total, în jur de 25 de oameni.

Copleșit de durere, Ahmed Idris povestește că se refugiase cu întreaga familie în nord-vestul țării, la Saraqib, pentru a fugi din calea războiului.

Ahmed Idris: Am fugit din calea războiului. Iată cum ne urmărește nedreptatea, iată ce ni s-a întâmplat. Am venit aici ca să găsim un adăpost sigur pentru noi și copiii noștri. Dar, în final, uite cum soarta ne-a prins din urmă.  

Regiunea afectată de cutremur este împărțită între teritoriile controlate de forțele guvernamentale și ultima enclavă controlată de opoziție, unde milioane de oameni se bazează pe ajutoarele umanitare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE