Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea studentului care a intrat printre primii la Academia de Poliție. Răzvan are opt frați și, după naștere, a fost dat în grija statului

Lecție de viață oferită de un student care a intrat printre primii la Academia de Poliție: Răzvan Cercel a fost dat în grija statului imediat după naștere, iar la șapte ani s-a întors în familia naturală, unde a crescut alături de ceilalți opt frați. Familia nu a putut să îi ofere prea multe, astfel că o altă bucată de timp a locuit într-un centru de primiri urgențe din Buzău.

„Mama, cum îmi place mie să o numesc”

Neajunsurile nu l-au împiedicat să își urmeze visul: acela ca într-o zi să devină polițist. Răzvan este poate cel mai ambițios dintre cei peste 600 de studenți care au intrat la Academia de Poliție anul acesta. Dacă pentru unii e greu, pentru el este „doar diferit”.

Răzvan abia a împlinit 18 ani, dar vorbește cu înțelepciunea unui adult trecut prin multe încercări. Mama sa avea doar 16 ani când l-a născut și a ajuns în grija statului.

Răzvan: „Am intrat în sistemul de protecție socială, am fost în grija unui asistent maternal, Stemate Viorica sau mama, cum îmi place mie să o numesc. Mai are un frate, care lucrează în MAI și de la dumnealui m-am inspirat, el a fost modelul meu în viată”.

Greul avea să înceapă la șapte ani, când a fost forțat să se întoarcă la familia naturală și la cei opt frați.

Răzvan: „Făceam 11-12 ani, fiind o familie numeroasa nevoile fiind mari mama nu lucra, tata lucra cu ziua și atunci mergeam cu el pe șantier sau unde găseam, erau zile când nu aveam ce mânca. La noi  acolo, este o groapa de gunoi sa zic așa unde se aluneca moloz și mergeam și dădeam la moloz pentru o mana de fier ca să avem ce mânca.”

Academia de Poliție, noua lui casă

Din cauza sărăciei de acasă, la 14 ani a ajuns într-un centru de primiri urgențe din Buzău. A continuat să meargă la școală.

Răzvan: „Când trăiești ca mine trebuie să fii recunoscător pentru ceea ce ai, nu pentru ce nu ai, făcând o comparație habar nu am... Ceilalți copii, colegii mei, cereau părinților cadouri un telefon scump și așa mai departe, eu mă mulțumeam dacă aveam ce să mănânc mâine dimineață. Știți, dar e un trai care m-a întărit, m-a învățat că în viață nu se poate doar roz, sunt și nuanțe de gri și cam asta a fost situația.”

Tânărul spune că s-a pregătit doi ani pentru admiterea la Academia de Poliție, despre care spune că a devenit noua lui casă.

Răzvan: „În mare parte voi fi in cazarma, voi locui la Academie. Academia iți oferă posibilitatea să stai și în weekend aici, în vacanțe dacă nu ai unde să te duci.”

Răzvan se pregătește să devină polițist de frontieră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE