Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Mina marină, descoperită pe brațul Chilia Veche, în Tulcea, provine din Primul Război Mondial. Zona este sigură

O mină marină a fost descoperită plutind pe brațul Chilia Veche, în apropierea localității Pătlăgeanca, din județul Tulcea.

UPDATE: Misiunea echipajelor din cadrul ISU Tulcea și a MApN fost încheiată. Mina marină a fost ridicată de către echipa de scafandri pirotehnicieni ai MApN și urmează să fie transportată în vederea depozitării în siguranță.

Zona este una sigură în acest moment pentru traficul naval. Mina este de fabricație franceză și provine din timpul Primului Război Mondial.

Statul Major al Forțelor Navale: Scafandrii de luptă împotriva dispozitivelor explozive din cadrul Forțelor Navale Române au executat activități specifice de clasificare a obiectului plutitor descoperit luni, 8 aprilie, pe Brațul Chilia. În urma desfășurării acestor activități de către militarii Centrului 39 Scafandri și Flotilei Fluviale, s-a constatat că elementul raportat de Garda de Coastă reprezintă un corp de mină istorică, din perioada Primului Război Mondial, fără încărcătură explozivă.

În urma intervenției scafandrilor EOD, corpul de mină a fost extras de pe Brațul Chilia, pentru a elimina prezența oricărui pericol de navigație.

Știrea inițială:

Statul Major al Forțelor Navale a anunțat că obiectul a fost eşuat controlat la kilometrul 113, iar zona este monitorizată de către reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, în vederea limitării oricărui pericol.

Scafandrii vor cerceta obiectul

Statul Major al Forțelor Navale: Ulterior, scafandrii de luptă împotriva dispozitivelor explozive de la Centrul 39 Scafandri, ambarcați la bordul unei nave din compunerea Flotilei Fluviale, vor cerceta obiectul şi vor interveni, în conformitate cu procedurile specifice de clasificare și neutralizare.

Zona a fost monitorizată până la sosirea specialiştilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale care urmează să identifice obiectul găsit.

Daniel Năstase, purtătorul de cuvânt al ISU Delta, Tulcea: În cursul acestei dimineţi, în jurul orelor 09:00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Delta” al judeţului Tulcea a fost alertat de către un echipaj al Poliţiei de Frontieră că în dreptul km fluvial 113, în apropiere de localitate Pătlăgeanca a fost identificat un obiect metalic sferic ce ar semăna cu o mină marină.

Intervenție de urgență

Imediat de la primirea informaţiei, a fost activată echipa pirotehnică în vederea deplasării la faţa locului, iar conducerea Inspectoratului, prin Centrul Operaţional, a informat instituţiile abilitate să intervină cu situaţia de fapt.

Pompierii și polițiștii de frontieră supraveghează zona până la sosirea pirotehniștilor de la Ministerul Apărării.

ISU Tulcea: În acest moment, echipajul pirotehnic a identificat obiectul în dreptul km fluvial 113-114, iar împreună cu un echipaj al Poliţiei de Frontieră asigură măsuri de monitorizare şi prevenire a unor evenimente până la ajungerea unei echipei de scafandri pirotehnicieni din cadrul Ministerului Apărării Naţionale care urmează să identifice obiectul şi să stabilească dacă este vorba de o mină marină istorică ori un altfel de obiect.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE