Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Portul Izmail, esențial pentru livrarea cerealelor. Dacă Rusia blochează acordul privind cerealele, grânele vor fi trimise prin România

Oficiali americani și europeni au vizitat portul Izmail, din sudul Ucrainei. Acesta va deveni un punct crucial de aprovizionare cu cereale, dacă acordul cu Moscova încetează. În cazul în care se va întâmpla acest lucru, rușii nu vor putea bloca transportul cerealelor din Izmail, în portul Constanța, iar de acolo, mai departe, către alte țări.

Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a declarat că exporturile de cereale sunt esențiale pentru economia ucraineană. Oficialul a adăugat că Statele Unite caută modalități de creștere a exporturilor prin porturile dunărene.

Bridget Brink, ambasadorul SUA în Ucraina: Rusia a exercitat o presiune enormă asupra Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră, prin controlul și limitarea în mod deliberat și foarte cinic a numărului de nave care pot intra și ieși, ceea ce înseamnă că oamenii care au nevoie de alimente nu le pot obține. Prin urmare, efortul nostru aici, împreună cu guvernul, împreună cu sectorul privat, folosind USAID (Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională), resursele guvernului SUA, este de a încerca să ajutăm Ucraina cât mai mult posibil pentru a permite exporturile, în afara țării.

Vizita oficialilor a avut loc după ce ministrul rus de externe a amenințat, din nou săptămâna aceasta, că va renunța la Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, un acord negociat de ONU și Turcia în iulie anul trecut. Acordul a redus îngrijorările legate de aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, în special pentru țările din Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Însă, înțelegerea se încheie pe 18 mai, dacă Rusia refuză să o reînnoiască.

Oleksandr Kubrakov, vicepremier al Ucrainei: Astăzi, ne aflăm în orașul Izmail. Când am vizitat Reni, Orlivka, am văzut multe dintre obiectivele care făceau parte din așa-numitul grup "Dunărea". Dorim să menționăm din nou că, în timpul războiului, clusterul dunărean și regiunea Basarabiei s-au dovedit a fi o zonă crucială, în ceea ce privește exportul și importul. În special, în timp ce porturile din Odessa erau închise sau blocate. Astfel, această regiune și porturile sale au devenit cruciale pentru noi.

Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a abordat problema cerealelor în cadrul convorbirii telefonice cu liderul chinez Xi Jinping. China s-a oferit să acționeze ca mediator între Kiev și Moscova. Zelenski a declarat că a ajuns la un acord, cu președintele chinez, în ceea ce privește continuarea exportului de cereale, în condiții optime.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE