Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficial din Kiev: Ucraina adâncește canalul Bîstroe cu scopul de a crește exporturile de alimente din porturile sale

Porturile de pe Dunăre sunt esențiale pentru exporturile ucrainene de produse agricole, în timp ce un acord de război care garanta transportul sigur de cereale prin Marea Neagră este în pericol, a declarat vineri un oficial ucrainean de rang înalt, potrivit Reuters.

Trei porturi de la Marea Neagră, care au fost inițial blocate după invazia Rusiei în Ucraina anul trecut, exportă cereale din iulie, în cadrul Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, mediată de Turcia și de Națiunile Unite.

Rusia spune că acordul urmează să expire la 18 mai și nu a dat niciun semn că intenționează să îl prelungească.

În timp ce îngrijorările Ucrainei cu privire la viitorul acordului cresc, vicepremierul Oleksandr Kubrakov a declarat că ceea ce este cunoscut sub numele de Clusterul Dunării oferă o rută alternativă viabilă de export.

"Fără îndoială, Clusterul Dunării a devenit un element critic al securității alimentare globale, în fața funcționării limitate a porturilor maritime din Marea Neagră", a declarat Kubrakov pe Facebook.

Ucraina a crescut exporturile pe Dunăre, la 1,5 milioane de tone de cereale pe lună

Ucraina a crescut exporturile prin cele trei porturi dunărene ale sale la 1,5 milioane de tone de cereale pe lună de la invazia Rusiei, din februarie anul trecut.

De asemenea, aceasta adâncește canalul Bâstroe de pe Dunăre cu scopul de a crește exporturile de alimente din porturile sale fluviale și speră că un canal mai adânc va permite exportarea a încă 500.000 de tone lunar.

Kubrakov a declarat că lucrările de săpătură la canal sunt "operaționale" și că Ucraina " reactualizează canalul Bâstroe ca o rută alternativă pentru exporturile agricole ucrainene".

Ucraina este, de asemenea, îngrijorată de interdicțiile de import impuse asupra tranzitului produselor sale alimentare prin țările din Europa de Est, care se tem că livrările de alimente ucrainene ar putea avea un impact negativ asupra fermierilor locali.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE