Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia cumpără armament din Coreea de Sud, pe fondul războiului din Ucraina

Publicat de: Euronews

Polonia cumpără armament modern din Coreea de Sud în cadrul unui recent acord încheiat pe fondul războiului din Ucraina. Astfel, un prim lot de tancuri și obuziere a ajuns în portul Gdansk. Valoarea contractului este de aproape șase miliarde de dolari.

Ce arme au fost livrate până acum

Acordul în domeniul echipării militare, încheiat în vară între Varșovia și Seul, se derulează extrem de rapid. Zece tancuri Black Panther K2 și 24 de obuziere Thunder K9 au ajuns în portul militar din Gdansk, în prezența președintelui Poloniei și a ministrului apărării.

Mariusz Blaszczak, ministrul Apărării din Polonia: „Avem un obiectiv comun. Scopul este de a construi relații polono-coreene. Obiectivul nostru comun este să întărim forțele armate ale lumii libere, deoarece astfel de forțe armate pot include atât forțele Coreei de Sud, cât și forțele armate ale Poloniei.”

Oficialii de la Varșovia se arată bucuroși de răspunsul rapid al Seulului. Polonia încearcă să își sporească rapid puterea de descurajare și apărare, în condițiile în care Rusia duce un război în Ucraina, chiar peste granița de est a Poloniei.

Andrzej Duda, președintele Poloniei: „Doar eroismul unui soldat echipat cu arme moderne și eficiente este capabil să oprească ambițiile imperiale rusești și brutalitatea rusă.”

Ce include acordul de șase miliarde de dolari

Polonia achiziționează sute de tancuri K2 Black Panther fabricate de Hyundai Rotem și de obuziere K9 Thunder realizate de Hanhwa Defence. Acordul de șase miliarde de dolari include instruire, logistică și muniție.

Eom Dong-hwan, ministru sud-coreean: „În calitate de ministru pentru armament, cred cu tărie în excelența tancurilor K2 și a obuzierelor K9. Acest echipament este foarte apreciat pentru durabilitatea și mobilitatea sa nu numai în Coreea de Sud, ci și în numeroasele colțuri ale lumii unde a fost livrat.”

Guvernul de la Varșovia va cumpăra, de asemenea, avioane de vânătoare coreene FA-50 pentru aproximativ trei miliarde de dolari. În același timp, Polonia încearcă să obțină un transfer de tehnologie pentru a putea lansa producția de armament în plan intern.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE