Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poliția moralității, din nou în acțiune, în Iran. Femeile sunt verificate dacă poartă vălul islamic

Poliţia iraniană începe să supravegheze din nou portul vălului islamic de către femei în maşini. Decizia a venit la aproximativ trei luni de la moartea în detenție a tinerei Mahsa Amini, ceea ce a provocat proteste violente în întreaga ţară.

Anunțul privind reînceperea verificărilor a fost făcut de un oficial al poliției. El spune că cei găsiți în neregulă vor fi avertizați, pentru început. Astfel, ei vor primi un mesaj în care li se va cere să respecte normele societății şi să aibă grijă ca acest lucru să nu se mai repete.

Programul numit Nazer, care înseamnă supraveghere, a fost lansat de poliţie, în 2020. După protestele ce au urmat morţii Mahsei Amini, poliţia moralității a renunţat să mai reţină femeile care mergeau fără văl pe stradă.

La începutul lui decembrie, procurorul general iranian Mohammad Jafar Montazeri a declarat că unităţile poliţiei moravurilor - cunoscute sub numele de Gasht-e Ershad (patrulă de orientare) - au fost desfiinţate, transmite Agerpres.

Militanţii rămân însă sceptici la această declaraţie, în lipsa unui anunţ clar în acest sens din partea Ministerului de Interne.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE