Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poliţia din Irlanda anunţă 34 de arestări după proteste violente și denunţă "scene nemaivăzute de decenii"

Poliţia din Irlanda a anunţat vineri că a arestat 34 de persoane după protestele violente de joi seară care au urmat unui atac cu cuţitul soldat cu mai mulţi răniţi în cursul după-amiezii, relatează Reuters şi AFP.

"În total avem 34 de arestări, dintre care 32 vor compărea în faţa tribunalelor în această dimineaţă", a declarat comisarul de poliţie Drew Harris în cadrul unei conferinţe de presă.

"Ceea ce am văzut ieri seară a fost o explozie de violenţă extraordinară (...) cu scene nemaivăzute de decenii", a adăugat el.

Timp de mai multe ore joi seară, străzile din Dublin au fost teatrul violenţelor şi ciocnirilor cu forţele de ordine, imputate de poliţie extremei drepte, într-un cartier în care trăiesc în special migranţi.

Mașini incendiate și magazine devastate

Maşini au fost incendiate, magazine devastate şi jefuite, fiind agitate pancarte cu mesajul "Irish Lives Matter" şi drapele irlandeze.

Forţele de ordine au fost vizate de proiectile aruncate de protestatari.

"Multe alte arestări vor avea loc" pe măsură ce ancheta va avansa, a avertizat comisarul Drew Harris, adăugând că se teme de alte violenţe.

"Nu am fi putut anticipa" această violenţă, ca răspuns la atacul cu cuţitul soldat cu cinci răniţi, între care trei copii, s-a apărat comisarul Garda, care a atras atenţia asupra unui "element de radicalizare" în rândul celor care au provocat tulburările.

"Grupuri de extremă dreaptă au exacerbat situaţia", a afirmat Drew Harris.

Confruntată cu o criză a locuinţelor, ţara a înregistrat recent, sub influenţa unor figuri de extremă dreapta, dezvoltarea unui discurs antiimigraţie, potrivit căruia "Irlanda este plină".

Un bărbat înarmat cu un cuţit a agresat mai multe persoane, joi, la începutul după-amiezii, la Dublin, rănind cinci oameni, între care trei copii.

El a fost arestat la faţa locului şi, conform primelor elemente ale investigaţiei, anchetatorii au exclus un motiv terorist.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE