Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Planuri pentru prezidențiale. Partidele se pregătesc pentru alegerile din 2024

Mai sunt doi ani și jumătate până la alegerile prezidențiale, dar partidele și posibilii candidați își fac deja planuri. Sunt vehiculate diverse nume, de la premierul Nicoale Ciucă, la secretarul general al NATO, Mircea Geoană.

Singurul care și-a anunțat clar intenția de a candida a fost Ludovic Orban

Singurul partid care a anunțat până acum acțiuni concrete în vederea prezidențialelor din 2024 este PSD, partid care demarat deja acțiuni interne pentru modificarea statutului, în vederea desemnării candidatului pentru Palatul Cotroceni, în sensul de a fi desemnat acesta prin alegeri interne, cumva pe modelul celor americane.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a dorit să pună capăt tradiției care există în acest moment, aceea ca președintele partidului să fie automat desemnat și candidat în cursa pentru Palatul Cotroceni. Liderul social-democrat a mai spus că este dispus să susțină chiar și un candidat din afara partidului, alimentând prin această afirmație speculațiile conform cărora Mircea Geoana ar putea fi susținut pentru a doua oara în cursa pentru alegerile prezidențiale de către PSD.

Mircea Geoană nu a negat o posibilă candidatură

În prezent, secretar general adjunct la NATO, Mircea Geoană nu a negat o posibilă candidatură. A spus doar că atunci când va fi eliberat din funcția de număr doi al NATO va face și o declarație în acest sens.

Liberalii, în schimb, nu au alt candidat mai bun decât președintele lor actual și premierul Nicolae Ciucă. Fostul lider PNL, Teodor Stolojan, a spus că PNL nu are un alt candidat cu o forță competitivă mai mare decât Nicolae Ciucă.

Nici cei din USR nu și-au găsit până acum un pretendent pentru Palatul Cotroceni

Nici cei din USR nu și-au găsit până acum un pretendent pentru Palatul Cotroceni. Liderul formațiunii, Cătălin Drulă, a spus că, mai degrabă, și-ar dori o funcție în Guvern, chiar premier, dacă se poate, asta dacă rezultatul alegerilor va permite USR să revendice această poziție.

Singurul politician și lider de partid care până acum și-a anunțat oficial intrarea în cursa pentru Palatul Cotroceni este Ludovic Orban, fost președinte PNL, fost prim-ministru, în prezent liderul formațiunii Forța Dreptei.

Și, nu în ultimul rând, intens vehiculată drept o posibilă soluție pentru Palatul Cotroceni, fosta șefă DNA, în prezent procuror-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi a negat vehement o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale din 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE