Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect pentru alegerea primarilor în două tururi, respins definitiv în Camera Deputaților

Camera Deputaţilor a respins definitiv, marţi, un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, potrivit Agerpres.

Proiectul de lege cu nr. 288/2016, iniţiat în 2016 de parlamentari ai PMP, ar fi modificat modalitatea de alegere a primarului, propunând că, în situaţia în care niciun candidat pentru funcţia de primar nu obţinea cel puţin jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate, să se organizeze al doilea tur de scrutin între candidaţii clasaţi pe primele două locuri.

„Alegerea sistemului de vot este corelată cu legitimitatea” se arată în expunerea de motive a inițiativei.

În comparație, în cadrul alegerilor prezidențiale, este declarat câștigător, încă din primul tur, candidatul care obține 50% + 1 din voturi, din totalul alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP).

Cum s-a ajuns la alegerea primarilor într-un singur tur

În noiembrie 2010, parlamentari ai PDL, PSD, PNL, independenți și reprezentanți ai minorităților naționale, au depus o inițiativă legislativă care prevedea modificarea alegerilor primarilor într-un singur tur, în contextul situației economice dificile a țării.

„Având în vedere actuala criză financiară, care afectează drastic bugetul de stat și bugetele locale, și pentru un tratament egal, propunem prin actul normativ inițiat, ca alegerea primarilor să se efectueze identic cu cea a președinților de consilii județene, adică într-un singur tur de scrutin, dacă nu există balotaj”, argumentau inițiatorii legii.

La momentul respectiv, Guvernul Boc (susținut de PDL) a fost acuzat de opoziția USL (PSD + PNL) că a modificat legislația electorală pentru a-și maximiza șansele electorale la alegerile locale din 2012. Cu toate acestea, USL și guvernele ulterioare nu au revenit asupra vechii legislații, care data încă din 1991.

„Sunt de părere că trebuie să revenim la alegerea în două tururi pentru primari și acest lucru, sigur, se poate rezolva dacă în Parlament se formează o majoritate pentru această opțiune. Alegerea într-un tur nu este, pur și simplu, potrivită. Un primar are nevoie de o legitimare puternică prin vot, pentru a-și pune în practică proiectele”, declara președintele Klaus Iohannis, conform Mediafax, în noiembrie 2019, înaintea celui de-al doilea tur prezidențial.

Alegerile în două tururi, prioritatea „numărul 1” a PNL

Ulterior alegerilor prezidențiale și a instalării Guvernului PNL la Palatul Victoria în noiembrie 2019, împreună și cu voturile USR, premierul Ludovic Orban și-a asumat în luna ianuarie 2020, în fața Parlamentului, răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, potrivit Europa Liberă.

Venirea pandemiei și decretarea stării de urgență, în 16 martie 2020, a anulat atât planurile alegerilor anticipate, cât și amânat modificarea legislației electorale, la care nu s-a mai revenit nici până azi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE