Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Plajele din Albania, comparate cu cele din Maldive. Prețurile sunt mai accesibile decât în destinațiile populare din Europa

Plajele din Albania, cu nisip alb și apă limpede, pot fi alternativa pentru Maldive, destinație mai scumpă și mult mai îndepărtată. În plus, Albania are și peisaje montane de neuitat. Stațiunile turistice din Albania sunt în plină dezvoltare, iar prețurile sunt considerabil mai mici față de alte destinații europene. Însă, hotelierii albanezi se plâng de lipsă de personal, în plin sezon turistic.

Cu 650 de kilometri de plajă, într-o zonă plină de situri arheologice, Albania începe să devină din ce în ce mai mult o atracție pentru turiști, mai ales că, pentru europeni, prețurile sunt mult mai mici față de cele practicate în alte zone turistice renumite.

”Am auzit ceva astăzi, înainte să vin aici. Că Albania este noua Maldive din Europa. Și cred că este potrivit. Pentru că este ca și cum ai merge în Maldive dar, aici, cu un preț mult, mult mai mic”, a declarat Marco Lisboa, manager în stațiunea albaneză Melia.

Albania are ieșire la Marea Adriatică spre vest și la cea Ionică spre sud-vest. Este membră NATO și candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

”În lume, nu se prea vorbește despre Albania. Sunt câteva fotografii, imagini video, pe internet despre Albania, dar nimeni nu este interesat de de Albania. Totuși, Albania este una din cele mai interesante țări din Europa, în termeni de turism. Au plaje extraordinare, iar la capitolul mâncare, cred că au cea mai bună mâncare din Europa”, a mai spus Marco Lisboa.

Cât costă închirierea unui șezlong în stațiunea Ksamil din Albania

În schimb, stațiunea Ksamil s-ar fi transformat într-o destinație de elită. Pe unele plaje, închirierea unui șezlong poate să ajungă să coste 300 de euro pe zi, în vreme ce în zona VIP costă chiar 1.000 de euro pe zi, notează Euronews Albania.

În schimb, în Saranda și Ksamil, turiștii pot găsi prețuri pentru toate buzunarele, adică un șezlong cu umbrelă poate fi închiriat cu 1.000 de lek, adică aproape 50 de lei pe zi.

Turismul din Albania, afectat de lipsa de personal

Melia este o nouă stațiune turistică, lângă Duress, al doilea oraș ca mărime, după capitala Tirana. Proprietarii hotelurilor spun că se confruntă cu lipsa de personal, pentru că mulți albanezi merg să muncească în afara țării.

”Lipsa forței de muncă va avea un impact mare, direct, în special anul acesta, în momentul în care numărul turiștilor este în creștere iar previziunile arată că vor fi din ce în ce mai mulți turiști, odată cu modernizarea infrastructurii turistice”, a explicat profesorul universitar Brunilda Licaj

Autoritățile albaneze au investit în infrastructură, iar hotelurile concurează cu cele occidentale.

Unul din 5 locuri de muncă din Albania este în turism, iar în total 250.000 de persoane lucrează în această industrie a serviciilor, potrivit statisticilor Organizației Națiunilor Unite. Însă, datele oficiale din Albania arată că peste 45.000 de oameni, în mare parte tineri, au părăsit țara, anul trecut. Albania are o populație de puțin peste 2.800.000 de locuitori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE