Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Piesă de teatru întreruptă de AUR. Unii spectatori sunt revoltați și acuză partidul că i-a folosit politic

Câțiva spectatori ai unei piese la teatrul Masca din capitală s-au trezit în mijlocul unui eveniment politic al AUR. Membrii formațiunii au afișat pancarte pe care scria „Susținem teatrul românesc”, nu neapărat un mesaj politic. Numai că nici conducerea teatrului, nici actorii și nici ceilalți spectatori nu știau că declarația vine de la o formațiune politică, ceea ce a creat revoltă. 

Membrii organizației AUR din Sectorul 6 al Capitalei spun că au sărbătorit ziua unui coleg de partid la teatrul Masca, la piesa „Criza. Kit de supraviețuire”. Au cumpărat toate biletele din sală, 73 la număr. Au adus și câteva fursecuri pe care le-au așezat în foaier. Și coli A4 pe care era scris mesajul „Susținem teatrul românesc”. La finalul piesei, le-au ridicat cu toții deasupra capului și au făcut o fotografie distribuită apoi pe rețelele sociale. Numai că în sală nu erau doar simpatizanți AUR, ci și câțiva invitați ai actorilor. 

Dana Anghel, spectatoare: ”A fost un sentiment frustrant și de furie, că m-am simțit foarte folosită, eu nefiind simpatizant sau susținător. Și nu e neapărat că era partidul AUR. Putea să fie oricare alt partid. Am fost părtașă fără să vreau la un eveniment la care nu mi-a cerut nimeni consimțământul și mai mult decât atât a fost expus și fiul meu care este minor. A fost șocant pentru mine să știu că eu eram acolo, în mijlocul acelor oameni și că, iată, am fost parte la un eveniment AUR.”

Femeia a aflat abia după piesă că s-a implicat într-un eveniment instrumentat de niște membri de partid. Unii dintre actori au simțit de la începutul piesei că ceva nu este în regulă. 

Vlad Ionuț Popescu actor colaborator al teatrului Masca: ”Am încercat să-mi văd de ce aveam de făcut în continuare. Eram puțin nervos. M-am prins la final care e faza. Nu prea am vrut să... adică am ieșit la aplauze, dar am ieșit foarte abătut cumva de situație, pentru că mi se pare imoral ca un partid politic să exploateze imaginea unui teatru și a unor actori, pentru alte motive. M-am simțit dezamăgit de cum fac anumiți oameni anumite manevre în care ne trezim noi implicați, fără să ne dăm seama.”

Conducerea teatrului nu a știut de boicutul AUR

Nici conducerea teatrului nu a știut că biletele au fost cumpărate aproape integral de simpatizanții Alianței pentru Unirea Românilor. Managerul teatrului subliniază că astfel de situații sunt foarte dificil de abordat, pentru că nu sunt prevăzute reguli clare nicăieri. 

Catinca Drăgănescu, director interimar al teatrului Masca: ”Ei ne-au păcălit și noi am fost naivi. Ei s-au flancat foarte bine din punct de vedere legal. Aici este vorba despre ilegal versus imoral. Nu este dreptul meu ca si instituție să chestionez cetățeanul cumpărător de bilet care este orientarea lui politică, religioasă, sexuală și așa mai departe, dar, dacă ea devine manifestă în incinta instituției mele, atunci noi trebuie să sancționăm și să ne delimităm de această chestie. Imixtiunea politicului în cultură și în instituțiile publice este toxică în orice formă și dinspre orice zonă politică se întâmplă ea.”

Reprezentanții teatrului au început o anchetă. Vor să vadă și cum pot evita astfel de situații în viitor. Membrii AUR spun, însă, că nu au greșit cu nimic. 

Valentin Florea, liderul organizației AUR Sector 6 București: ”Sunt iubitor de teatru. Am încercat să insuflu asta și colegilor. Dacă ne dorim să mergem împreună la TNB, să fim 300, să ocupă toată sala, asat vom face, pentru că este dreptul nostru să mergem la teatru, suntem oameni liberi, plătim acest bilet. Nu mergem pe invitații. Mi se pare ceva normal atâta vreme cât nu avem însemne politice. Îmi doresc ca om pur și simplu, nu ca om politic, să-i insting și pe alții la cultură.”

Dan Tănasă, purtătorul de cuvânt al AUR: ”Intrarea într-o incintă a unei instituții publice, a unei piese de teatru, nu impune nici prezentare la intrare a unui CV, nici a unui cazier judiciar, nici a unei declarații de intenție. Nimic din ceea ce s-a întâmplat acolo nu este nici ilegal, nici imoral. N-a încălcat nicio lege. Nici măcar un regulament de ordine interioară. Ca atare, acuzațiile care ni se aduc... le găsim exagerate, răutăcioase.”

Experții susțin că acest mod de operare al partidelor politice este des întâlnit mai ales în an electoral.  

Vladimir Ionaș sociolog: ”Extrem de multe domenii ar trebui să fie total rupte de interesul acesta electoral al partidelor politice. Din păcate, ultimii 30 de ani ne arată că acest lucru nu se întâmplă. Acest lucru se va întâmpla mereu pentru că...  și nu se întâmplă numai la noi. Se întâmplă în toată lumea civilizată, în toată lumea occidentală. Pentru că oamenii politici sunt cinici, încearcă să folosească fiecare moment în interes propriu.”

Nu este prima încercare a Alianței pentru Unirea Românilor de confiscare a unui eveniment. În urmă cu trei săptămâni, liderul AUR George Simion a mers la manifestațiile fermierilor, dar a fost alungat de protestatari. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE